Slika dokazuje, da sicer lahko vzameš režiserja iz New Yorka, ne moreš pa vzeti New Yorka iz režiserja: Woody Allen ostaja cinično mrkogled. Foto:
Slika dokazuje, da sicer lahko vzameš režiserja iz New Yorka, ne moreš pa vzeti New Yorka iz režiserja: Woody Allen ostaja cinično mrkogled. Foto:
Hugh Jackmann, Scarlett Johansson in Woody Allen.
Prizor iz filma Scoop
Scarlett je po snemanju Zadnjega udarca Woodyju omenila, da bi rada z njim nastopila pred kamerami. Scenarij za Scoop je nato napisal v pičlih nekaj mesecih. Foto: Reuters

Ko je Woody Allen svoj prejšnji film, Zadnji udarec, posnel zunaj meja svojega rodnega New Yorka, so mu mnogi prerokovali polom, naposled pa je – tudi po zaslugi odlične Scarlett Johansson v glavni vlogi – prepričal tudi največje skeptike. Zdaj naveza Allen-Johansson rojeva že svoj drugi sad: bo enaindvajsetletna svetlolaska na prestolu Allenovih muz zamenjala Diane Keaton in Mio Farrow?

Sprememba na piedestalu?
Kaže že tako: Allen je v nekem intervjuju o igralki na primer povedal, da je delo z njo "čisti užitek" in da se počuti, kot da je zadel na loteriji. Sam jo je primerjal z Diane Keaton, ki ji je pred leti z vlogama v kultnem filmu Annie Hall in nato še v Sleeper pomagal do slave. "V vseh teh letih sem nekajkrat delal z ljudmi – Diane Keaton je bila ena od njih – ki so se rodili z igralsko žilico, in tudi Scarlett je ima več kot dovolj."

Tudi Scoop je Allen, po uspešno prestanem ognjenem krstu, posnel na britanskih tleh. Johanssonova v njem, vsej hvali navkljub, ne igra kake usodne ženske, ampak mlado študentko novinarstva Sondro Pransky. Ta namig za res vročo zgodbo dobi od mrtvega novinarja, ki se posebej za to vrne iz onstranstva. Sondra naj bi svetu razkrila, da je mladi bogataš londonske družbene scene (igra ga Hugh Jackman) v resnici morda serijski morilec.

Na stara leta postaja bolj ... očetovski
Allen, ki se je v svojih dosedanjih filmih praviloma postavljal v glavno moško vlogo in ob bok precej mlajšim igralkam, se je tokrat "odstavil" na stranski tir in zase prihranil le stransko vlogo. Igra drugorazrednega čarovnika Splendinija, ki se pretvarja, da je Sondrin oče in ji tako pomaga odkriti morilca.

Govorita le še v presežnikih
Scarlett režiserju ni ostala dolžna nobene pohvale: "Film je brez dvoma odsev najinega sproščenega razmerja; na snemanju sem se počutila kot na poletnem taborjenju." Bojda je bila presenečena, ko je ugotovila, da Woody ni samo zelo duhovit, ampak tudi pozoren in romantičen, "na svoj čuden način". Allen dodaja samo, da je možgane tako razvil že v zgodnji mladosti, ko je skušal biti duhovit, da bi naredil vtis na dekleta.

Prej prihaja še Črna dalija
Promocija filma, ki bo premiero v Ameriki doživel 28. julija, pa vseeno ni bila tako zabavna: Scarlett se je morala ves čas otepati vprašanj o svojem zasebnem življenju (natančneje, o svoji zvezi z Joshem Hartnettom, soigralcem iz Črne dalije, trilerja Briana de Palma, s katerim se bo naslednji mesec odprl tudi beneški filmski festival.