K nam bo Kraljica priletela 1. februarja. Foto: Kolosej
K nam bo Kraljica priletela 1. februarja. Foto: Kolosej
Helen Mirren in Kraljica
Preveč skrbnega cenzorja distributersko podjetje ni odpustilo. Foto: Reuters

Besedo bog je iz filma, nominiranega za oskarja za najboljši film, iz sedmih prizorov izrezal preveč ambiciozen, a neuk cenzor, ki so mu ob zaposlitvi povedali, naj iz filmov odstrani vse bogokletne, brezbožne ali bogoskrunske izraze in kletvice.

"Referenca na Boga ni tabu v nobeni kulturi, ki jo poznam. Iz filmov odstranjujemo grde izraze, skrajno nasilje in goloto," je izjavil Jeff Klein, direktor distributerskega podjetja, ki je priskrbelo kopije in ki že popravlja lastno napako - letalskim prevoznikom dostavlja necenzurirane kopije filma, za katerega je predvsem Helen Mirren verjetno vesela, da so jo povabili k sodelovanju.

Britanci bodo pesti držali 25. februarja
Britanska igralka že od premiere filma na lanskem beneškem festivalu na praktično vseh podelitvah nagrad pobira priznanja. Tako je že na Mostri prejela narado za najbojšo žensko glavno vlogo, upodobitev britanske kraljice Elizabete II. in njene reakcije na Dianino smrt v prometni nesreči pa ji je prinesla tudi več nagrad kritikov, zlati globus in nominacijo za oskarja, kjer velja za glavno favoritinjo. Film režiserja Stephena Frearsa se po nominacijah tudi sicer dobro drži, saj jih je prejel kar šest, med drugim tudi dve najuglednejši - za najboljši film in režiserja.