Festival bo v Ljubljani odprl koncert dvojca Volk, ki je večini poznan iz tria Volk Folk. Foto: Festival Godibodi
Festival bo v Ljubljani odprl koncert dvojca Volk, ki je večini poznan iz tria Volk Folk. Foto: Festival Godibodi
Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape
Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape odpirajo festival v kranjski Layerjevi hiši. Foto: Simon Trček

Do nedelje bo sedma izvedba festivala ponudila vrsto koncertov in tudi tokrat bodo ospredju predvsem mlajši glasbeniki. V ljubljanskem Hostlu Celica ga bo odprl koncert dvojca Volk, ki ga tvorita Gregor in Nina Volk, temu pa bo sledil nastop leto dni stare zasedbe Čedahuči. Prav tako na prvi festivalski dan bo v Kranju nastopila zasedba Uršula Ramoveš in fantje z Jazbecove grape.

Ne le slovenski "godci"
Eden od osrednjih dogodkov bo letni koncert Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija, na katerem bo v četrtek na letnem vrtu Hostla Celica nastopilo skoraj 60 glasbenikov, med drugim zasedbi Cintare in dobro znane Katice, pa tudi Tomaž Podobnikar in Jasmina Levičar. V gosteh pa bodo tudi glasbeniki iz Makedonije, Japonske in Šrilanke. Istega dne bo v Kopru nastopil dvojec Metod Banko & Teo Collori.

V petek organizatorji med drugim napovedujejo koncert Andreja Trobentarja, dan pozneje pa koncerta zasedb Bas & Glas in Jurki & Basisti ter nastop Aphre Tesle in Igorja Bezgeta na Ptuju. Festival bodo poleg Hostla Celice gostili še KBG v Mariboru, Layerjeva hiša v Kranju, MuziKafe na Ptuju in Bar Cameral v Kopru.

Brez spremljevalnega programa seveda ne gre
V okviru festivala bodo odprli več razstav. V Hostlu Celica že poteka fotografska razstava Bojana Stepančiča, naslovljena Godibodi in Sozvočja, obetajo se še slikarska razstava Mitje Ficka ter razstave več drugih slikarjev. Pripravili bodo tudi okroglo mizo Resonančnost - v glasbi, umetnosti, znanosti, filozofiji in življenju ter glasbene delavnice.

Nemara pa velja izpostaviti tudi, da je ministrstvo za kulturo šele letos prvič podprlo festival, ki neutrudno skrbi ne le za ohranjanje, temveč tudi za razvoj avtorske in ljudske glasbe, ki je seveda pomemben dejavnik vpliva na narodno identiteto.