Kostumsko dramo bi lahko označili kot uvod v oba filma o Elizabeti s Cate Blanchett. Foto: Kolosej
Kostumsko dramo bi lahko označili kot uvod v oba filma o Elizabeti s Cate Blanchett. Foto: Kolosej

Zanimanje za angleške monarhe v zadnjih letih se nadaljuje, saj smo videli Elizabeto: Zlato dobo, v teku pa je ameriška televizijska nadaljevanka Tudorji, ki bo pokrila vseh šest žena Henrika VIII. Drugo sestro Boleyn bi iz zgodovinske kontinuitete, umetniške svobode (glede na zgodovinska dejstva) in stopnje produkcije lahko mirno označili za uvod v oba filma o Elizabeti s Cate Blanchett.

Elizabeta je bila hči Anne Boleyn (Natalie Portman), druge žene Henrika VIII. (Eric Bana), ki si je srčno želel moškega prestolonaslednika. Henrik se je po smrti starejšega brata poročil z njegovo vdovo Katarino Aragonsko, ki mu je rodila hčer. Oče plemiške družine s spletkami spravi v Henrikovo spalnico svojo hčer Mary (Scarlett Johansson), nato pa še Anne, ki ga končno omreži do te mere, da se loči od Katarine in okrona Anne za angleško kraljico. Ta ločitev pa je povzročila razkol Anglikanske cerkve z Rimskokatoliško.

Film temelji na istoimenski noveli Philippe Gregory in se skoraj v celoti osredotoča na rivalstvo sester Boleyn, pri katerem je kralj le del igre. Zato je priporočljivo, da smo pred ogledom seznanjeni s političnim ozadjem, sicer se nam druga polovica ne bo zdela smiselna. Iz teh razlogov film deluje izključno kot dvorna romanca, za širši (dasiravno zgodovinsko podobno ohlapen) pregled pa si oglejte omenjeno nanizanko Tudorji.

Ocena: 3+; piše: Uroš Šetina