Irvine Welsh, avtor kultnega romana Trainspotting (1993) velja trenutno za enega najbolj priznanih, obenem pa tudi razvpitih škotskih avtorjev. Foto: EPA
Irvine Welsh, avtor kultnega romana Trainspotting (1993) velja trenutno za enega najbolj priznanih, obenem pa tudi razvpitih škotskih avtorjev. Foto: EPA
Fabula
Festival bo zajemal več kot 30 dogodkov. Foto: Študentska založba
Fabula
V ospredju festivala bodo tudi pogovori, vezani na temo Mitologija: ključ do razumevanja preteklosti ali pogled v prihodnost?, Foto: Festival Fabula 2010
Festival bo odprl literarni večer z venezuelskim pisateljem Eduardom S. Rugelesom, avtorjem romana Ljubljana. V sredo, 27. februarja se bo v Klubu Cankarjevega doma z njim pogovarjala Mojca Mavec.
Festival bo odprl literarni večer z venezuelskim pisateljem Eduardom S. Rugelesom, avtorjem romana Ljubljana. V sredo, 27. februarja, se bo v Klubu Cankarjevega doma z njim pogovarjala Mojca Mavec. Foto: Študentska založba

To je le nekaj poudarkov desetega literarnega festivala, ki bo potekal med 27. februarjem in 9. marcem, ko bo prestolnica poleg vrste domačih književnikov med tujimi gosti gostila še Ilija Trojanowa, poljsko avtorico Doroto Maslowsko in hrvaškega pesnika in pisatelja Draga Glamuzina. Festivalski program, ki ga ta teden vpeljujejo predfestivalski literarni večeri z Miho Mazzinijem v Kranju, Dušanom Šarotarjejm v Kamniku in Marijanom Tomšičem v Kopru, prinaša več kot 30 dogodkov. Strokovni vodja Študentske založbe ter urednik Aleš Šteger je vesel, da jim je tudi letos uspelo sestaviti profiliran program, v sklopu katerega se bo slovensko občinstvo lahko srečalo z mednarodno priznanimi pisatelji, ki prihajajo iz različnih okolij. V sodelovanju s studiem TipoRenesansa bo v prenovljeni podobi izšel sveženj petih žepnic, ki bralcem po ugodnih cenah ponujajo vpogled v literarno ustvarjanje gostov festivala.

Celoten pogram Fabule in več o festivalu najdete tukaj.

Nagrado fabula bodo spet podeljevali drugo leto
Tradicijo pa bo letos preskočila nagrada fabula. Dnevnikove nagrade za najboljšo zbirko kratkih zgodb zadnjih dveh let ne bodo podelili, saj se je medijska hiša Dnevnik zaradi recesije v zadnjem hipu umaknila, na Študentski založbi pa jim v tako kratkem času ni uspelo pridobiti novega partnerja. Poleg tega po Štegrovih besedah založba tudi iz higieničnih razlogov ne želi nagrade podeljevati sama. Nagrado nameravajo znova podeliti prihodnje leto.
Prefinjen humor Irvina Welsha
Irvinu Welshu, ki ima v anglosaškem svetu kulten status, bo mogoče prisluhniti 2. marca v Cankarjevem domu, večer zatem bodo v Slovenski kinoteki predvajali film Trainspotting, ki ga bo napovedal škotski pisatelj. Slovenski bralci se bodo lahko ob njegovih novejših kratkih zgodbah, zbranih v žepnici Pogreto zelje, znova seznanili z njegovim prefinjenim smislom za humor in zanimivimi liki.
Pisatelj, ki združuje različne svetove
Manj je verjetno slovenskim bralcem znan v Sofiji rojeni avtor Ilija Trojanow, ki velja severno od Slovenije za enega najbolj branih avtorjev preteklega desetletja. Trojanow je iz Bolgarije s starši emigriral v Nemčijo, nekaj časa je živel v Keniji, delal je po vseh koncih sveta. Po Štegrovih besedah gre za avtorja, ki združuje različne svetove in jih med seboj pretaka. V slovenščini je v sklopu festivala izšel njegov roman Tajanje, 28. februarja pa bo poskrbel tudi za večer, na katerem se bodo njegove besede spojile z glasbo.
V Cankarjevem domu, ki je tudi partner festivala, bodo potekali vsi glavni literarni večeri. V Klubu CD ga bo odprl večer z venezuelskim pisateljem mlajše generacije Eduardom Sanchezom Rugelesom, ki podpisuje knjigo Ljubljana.
Dorota Maslowska tudi na gledališkem odru
Poljska prozna in dramska avtorica mlajše generacije Dorota Maslowska bo v Klubu CD o svojem delu spregovorila 3. marca ob 20. uri. Njeno dramo Pri nas je vse v redu so v režiji Ivane Djilas lani novembra premierno uprizorili v ljubljanski Drami in bo na sporedu tudi v času Fabule. Poleg nje v Ljubljano prihaja še hrvaški pesnik in pisatelj Drago Glamuzina, v slovenščini ob tej priložnosti izhaja njegov prozni prvenec Trije.
Mitologija - ključ do razumevanja preteklosti
Kar nekaj pogovorov bo vezanih na temo Mitologija: ključ do razumevanja preteklosti ali pogled v prihodnost? 7. marca bo na celodnevnem simpoziju tekla beseda na temo Poetika in logistika slovenskih mitov. Festival so že tradicionalno uvedli Prozni mnogoboji, kdo bo tisti, ki bo v finalu najbolj prepričal slušatelje, pa bo prav tako znano 7. marca. V sodelovanju z Varietejčkom pripravljajo program za najmlajše, načrtujejo še obiske varovancev različnih ustanov in bolnikov.
Osrednji temi festivala bo posvečen tudi sklepni večer. 9. marca bodo Stanka Hrastelj, Milan Kleč, Marko Sosič in Dušan Šarotar v Klubu CD predstavili žepnico z naslovom Miti naši vsakdanji, v katero so prispevali vsak po eno zgodbo.