Foto:
Foto:
Tudi pisanje Matjaža Pikala se je znašlo na sodišču.

August Gril in Doris Debenjak sta vložila tožbo zoper založbo Modrijan, ki je knjigo izdala, in zahtevala prepoved nadaljnje prodaje in distribucije. V delu naj bi namreč avtorica brez njunega dovoljenja objavila odlomke njunih osebnih pisem tretjim osebam.

Založba se je pritožila
Založba je že vložila pritožbo na sklep sodišča. V ugovoru je pojasnila, da so odlomki iz obeh spornih pisem objavljeni z izrecnim soglasjem prejemnikov – lastnikov pisem, poleg tega se vsebina pisem ne nanaša na zasebno, intimno sfero piscev, temveč gre za pisanje o tematiki splošnega pomena.

Auerspergerjeva v delu s podnaslovom Poskus oživljanja nemške manjšine v Sloveniji govori o problematiki te manjšine pred 2. svetovno vojno in o poskusih njene obnove po slovenski osamosvojitvi.

Pisci in knjige na sodiščih
V zadnjem času se pisatelji in njihova dela pogosto znajdejo na sodišču. Spomnimo se samo primera Matjaža Pikala in njegovega romana Modri E; v liku ene od oseb v romanu se je prepoznal upokojeni policist iz Prevalj in tožil pisatelja. Prav tako se je zgodilo Bredi Smolnikar s knjigo Zlate depuške pripovedke. Tudi v osebah iz tega dela so se nekateri prepoznali in zahtevali sodno razrešitev.