Palestinska pesnica Hanan Awwad je v okviru Mednarodnega PEN-a izborila ustanovitev Palestinskega PEN centra ter je ustanoviteljica palestinske sekcije Mednarodne ženske lige za mir in svobodo. Foto: Mednarodna ženska liga za mir in svobodo
Palestinska pesnica Hanan Awwad je v okviru Mednarodnega PEN-a izborila ustanovitev Palestinskega PEN centra ter je ustanoviteljica palestinske sekcije Mednarodne ženske lige za mir in svobodo. Foto: Mednarodna ženska liga za mir in svobodo

Hanan Awwad je Mednarodnemu PEN-u sporočila, da je bila fizično napadena in ponižana, ko so jo izraelski vojaki ustavili in pridržali, medtem ko se je vozila domov z izvodi svojih knjig. Ko so jih vojaki videli, so njo in avtomobil preiskali. Ob tem so jo zmerjali s teroristko in ji grozili s stavki, kot je: "Teroristi, kot ste vi, morajo umreti, in želim si, da bi to lahko storil."

"Strahopetna dejanja, ki jih ne smemo dopuščati"
Kot je ocenila, je vojake razjezil uvod ene izmed njenih knjig, v kateri je predstavila svojo biografijo in razmišljala o dolgi zgodovini osvobodilnega boja Palestincev. Knjige so ji zasegli in ji izdali poziv, naj se zglasi na izraelski policijski postaji zaradi preiskave, in sicer zaradi podpiranja Palestine in hujskanja proti Izraelu. Med pridržanjem so ji vojaki uničili fotografijo kultnega palestinskega pisatelja in pesnika Mahmuda Darviša ter ji zasegli in poteptali palestinski šal oz. kefijo.

V Mednarodnem PEN-u so izrazili zgroženost nad brezobzirnim ustrahovanjem, poniževanjem in fizičnim nasiljem vojakov, kar so opisali kot "strahopetna dejanja, ki jih ne smemo dopuščati". Ob tem so pozvali odgovorne k odgovornosti. V izjavi, objavljeni na spletni strani združenja, so izrazili solidarnost s književnico in vsemi palestinskimi književniki, ki živijo pod izraelsko okupacijo in se vsakodnevno spopadajo z grožnjami in nasiljem. "Še naprej pozivamo k prenehanju okupacije palestinskih ozemelj in potekajoče vojne v Gazi," je poudaril predsednik mednarodnega PEN-a Burhan Sonmez.

Večkratna gostja PEN-ovih konferenc na Bledu
V Jeruzalemu rojena Hanan Awwad je ena izmed najvidnejših osebnosti sodobne palestinske književnosti. Študirala je književnost na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, na Oxfordu ter na univerzi McGill v Kanadi, nato pa poučevala in vodila oddelka za kulturne študije ter za humanistiko na palestinski univerzi Abu Dis. Več let je bila svetovalka za kulturo voditelja palestinskega gibanja Fatah Jaserja Arafata (1929–2004).

Objavila je več pesniških zbirk in esejev. Prve knjige, ki jih je napisala, so bile pesmi v prozi. Njene zbirke Pišem s svojo krvjo, Junak se vrne in Izbrala sem nevarnost lahko uvrščamo v palestinsko odporniško literaturo. Kasneje se je posvečala esejistiki in akademskemu pisanju, med drugim je raziskovala podobo žensk v palestinskem leposlovju in podobo ženske v literaturi o palestinski revoluciji.

V okviru Mednarodnega PEN-a je izborila ustanovitev Palestinskega PEN-a. Kot njegova soustanoviteljica in predsednica je večkrat prišla in dejavno sodelovala na konferencah Slovenskega in Mednarodnega PEN-a na Bledu, nazadnje v preteklem letu. Hanan Awwad je tudi ustanoviteljica palestinske sekcije Mednarodne ženske lige za mir in svobodo.