Bibliobus je potujoča pomanjšana splošna knjižnica, ki deluje v avtobusu. Foto: Mestna knjižnjica Ljubljana
Bibliobus je potujoča pomanjšana splošna knjižnica, ki deluje v avtobusu. Foto: Mestna knjižnjica Ljubljana
Nocoj bodo obiskovalci lahko zaplesali flamenko s skupino Cora Viento. Foto: Arhiv Mestna knjižnjica Ljubljana

Potujoča knjižnica Mestne knjižnice Ljubljana z naslovom Filmobus bo v zadnjih počitniških dneh poskrbela za pestro kulturno dogajanje. V treh tematskih poletnih večerih, ki bodo potekali od danes do srede med 18.00 in 22.00, si bodo lahko 'kulturni molji' ogledali bibliobus in spoznali način delovanja Potujoče knjižnice. Filmobus bo s knjižnim gradivom obiskovalcem približal del kulture treh evropskih narodov - Španije, Grčije in Slovenije.

Ščepec kulture pod krošnjami dreves
Na večernih dogodkih se bodo vrstile ustvarjalne delavnice, brali bodo poezijo in prozo španskega pesnika Federica Garcie Lorce in grškega pesnika Nikosa Kavadiasa, ki je napisal odmevne romane, prevedene tudi v slovenski jezik: Grk Zorba, Zadnja Kristusova skušnjava, Čar grške pokrajine in Kapitan Mihalis.

Glasbena etnopopotovanja
Literarni dogodki se bodo vsak večer prepletali z ljudsko glasbo posameznih narodov. Predstavila se bosta flamenko kitarista Denis in Alen Mujkić. Tradicionalno grško glasbo za violino, violončelo, baglamas, buzuki in kitaro pa bo zaigrala glasbena skupina Vagantes.

Na slovenskem večeru bomo predstavili del bogate slovenske ljudske poezije in izročila - mistiko Cerkniškega jezera v izvedbi glasbeno-literarne ustvarjalke in pravljičarke Ljobe Jenče.

Glasbeno-literarne nastope bodo obogatile predstavitve tradicionalnih plesov. Plesna skupina Cora Viento bo predstavila flamenko plese španske Andaluzije, skupina Hermes pa bo predstavila bogato in raznoliko grško folkloro.

Udeležite se lahko tudi družinskih ustvarjalnih delavnic, ki jih pripravljata Andreja Goetz in Zarja Menart. Izdelovali boste lahko 'španski' Gaudijev mozaik v obliki Kuščarja,'grškega' Trojanskega konja in 'slovenske' košare.

Filmski utrinki pod zvezdnim obokom
Ko bo nad Ljubljano legla noč, pa bo čas za ogled filmov. Prvi večer bo na sporedu španski film Jaz bi tudi, v torek grški film Grk Zorba ter v sredo slovenski film Lahko noč, gospodična.

Vse prireditve in dogodki so brezplačni in ob morebitnem dežju odpadejo.