Foto:
Foto:
Že majhnim otrokom je knjigarne potrebno predstaviti kot prostore, kjer je možno prijetno preživeti odvečni čas.
Prijetni pogovori v slovenskih knjigarnah lahko prispevajo k razvoju bralne kulture.

V duhu dneva svetega Valentina so pri Mladinski knjigi svojo drugo letošnjo knjižno čajanko posvetili ljubezni in njeni povezanosti s kulturo.
Za mlade in stare knjižne molje je Mladinska knjiga na knjižnih čajankah z naslovom Knjiga moja ljubica predstavila nekaj naslovov, ob prebiranju katerih bodo bralci dosegli nova spoznanja, pa še zabavali se bodo.

Živali za otroke
Majhni otroci radi opazujejo živali, prav tako pa so tudi veseli, če o njih kaj novega izvedo. Starši naj zato ne pozabijo 'pošpegati' v knjigi Konj: knjiga o najljubših barvah in Ovca: knjiga o oblikah, malčkom pa bo veliko veselja prinesla tudi slikanica z ljubkimi ilustracijami Lile Prap Všeč mi je črna, všeč mi je bela, ki jo je napisala Barbara Jean Hicks.

Prvi zadetki Amorjevih puščic
Že osnovnošolci pa niso več imuni na Amorjeve puščice in posebno dekleta rada posežejo po zgodbah o ljubezni in njenih skrivnostih in brez dvoma bodo posegla tudi po knjigi Anje Kömmerling in Thomasa Brinxa Sami petelini - razen Tima. Da pa ne bi pustila na cedilu fantov, sta avtorja ustvarila tudi domiselno zgodbo za fante, ki kar preveč vneto zatrjujejo, da jih ljubezen niti malo ne zanima, vseeno pa bodo morda po naključju prebrali knjigo Same kokoši - razen Ruby.

Da ne bomo le ležali
Omenimo naj še sklop knjig, ki nam ponujajo zanimive predloge za ustvarjalno preživljanje prostega časa. Maja Hartman nam v delu Ustvarjalni prosti čas: za otroke in odrasle poda nekaj predlogov, kako se izogniti nenehnemu poležavanju pred televizorjem in se zabavati tudi brez čudežev sodobne tehnologije. Podobno bi lahko rekli tudi za knjigo izpod peresa Carolyn Clewer Otroci pletemo! … starši pomagajo, ki ponuja zamisli za mlade ustvarjalce, ki ne vedo, kako bi koristno porabili odvečno energijo.

V obdobju praznovanja valentinovega pa ne smemo pozabiti niti na Slovensko kuharico Magdalene Pleiweis, saj so že naše babice govorile, da gre ljubezen tudi skozi želodec.

Čajank ste se lahko udeležili ...
Celje, Knjižnica pri Mišku Knjižku, ob 17.00
Ljubljana, Knjigarna MK Pri Fontani, ob 10.00
Maribor, Mestna knjigarna na Gosposki, ob 10.00
Novo mesto, Knjigarna Mladinske knjige, ob 10.00
Ravne na Koroškem, Osrednja koroška knjižnica dr. Franca Sušnika, ob 10.00
Slovenj Gradec, Knjigarna Mladinske knjige, ob 9.30
Velenje, Knjigarna Mladinske knjige, ob 10.00
Zagorje, Knjigarna Mladinske knjige, ob 10.00
Žalec, Knjigarna Mladinske knjige, ob 10.00