Odlika dobrih otroških knjig o živalih so razumljiva besedila in množica slik. Foto: Emka
Odlika dobrih otroških knjig o živalih so razumljiva besedila in množica slik. Foto: Emka
Otroke moramo že v rosnih letih uvesti v skrivnosti užitka ob prebiranju literature. Foto: EPA

Obiskovalci novembrskih knjižnih čajank so z delom Nicole Davies Puščave spoznavali aridne predele našega planeta, s knjigo Steva Parkerja Energija za prihodnost pa so pokukali v zakulisje ene najbolj zahtevnih nalog človeštva. To je iskanje virov energije in ohranjanje neokrnjene narave.



Uganko kot vstop v življenjske modrosti
Tudi uganke nas lahko marsičesa naučijo, predvsem življenjskih modrosti, ki nam bodo v življenju še marsikdaj prišle prav, zato je novembrska izdaja Knjižnih čajank predstavila tudi nekaj zbirk ugank. Prvo zbirko je uredil Iztok Ilich, najdemo pa jih pod naslovom Uganke razvozlanke. Jana Kolarič pa je z zbirko ugank Ugibanke male, oblečene v šale otrokom dobesedno pihnila na dušo. Pri pisanju ugank se je namreč skušala preseliti v otroško glavico in napisati uganke z otroškega pogleda na svet. Kako ji je to uspelo? To bodo povedali kar otroci sami.

Izobraževanje staršev
Osrednji cilj Knjižnih čajank je pravzaprav izobraževanje starejših, ki s knjigami "zalagajo" svoje otroke in vnuke. Pogosto namreč ne vedo, katera knjižna dela so najbolj primerna in bodo tudi najbolj pritegnila njihove malčke. Knjižne čajanke so tako priložnost za vpogled v korpus zanimive in kakovostne domače ter prevodne literature za otroke in seveda za njihove starše, kadar so otroci še tako majhni, da se sami nič kaj dobro ne zajdejo med črkami.

Zadnje Knjižne čajanke pred prazničnim decembrom boste našli:
CELJE: Knjižnica pri Mišku Knjižku, ob 17.00
LJUBLJANA: Dvorana Slovenske matice nad knjigarno MK na Kongresnem trgu, ob 10.00
MARIBOR: Mestna knjigarna na Gosposki, ob 10.00
MEDVODE: Knjižnica Medvode, ob 10.00
NOVO MESTO: Knjigarna MK, ob 10.00
RAVNE NA KOROŠKEM: Osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, ob 10.00
SLOVENJ GRADEC: Knjigarna MK, ob 9.30
VELENJE: Knjigarna MK, ob 10.00
ZAGORJE: Knjigarna MK, ob 10.00
ŽALEC: Knjigarna MK, ob 10.00.