Ana Razpotnik Donati je letos ilustrirala kar dve nominirani deli: Laž in njen ženin Frana Milčinskega - Ježka in Dedkovo kolo  Vesne Radovanović. Foto: Sanje
Ana Razpotnik Donati je letos ilustrirala kar dve nominirani deli: Laž in njen ženin Frana Milčinskega - Ježka in Dedkovo kolo Vesne Radovanović. Foto: Sanje

Na letošnji razpis, s katerim želi Gospodarska zbornica vzpodbuditi ustvarjalnost in produkcijo kakovostnih izvirnih slikanic z izvirnimi, slovenskimi avtorji besedil in ilustracij, je prispelo rekordno število slikanic, kar 55. Od tega je žirija sestavi Darja Lavrenčič Vrabec, Maja Gspan in Zdravko Papič je v ožji izbor za nagrado uvrstila pet slikanic: O kralju, ki ni maral pospravljati Nine Mav Hrovat z ilustracijami Suzi Bricelj, Laž in njen ženin Frana Milčinskega z ilustracijami Ana Razpotnik Donati, ki je ilustrirala tudi knjigo Ide Mlakar: Ciper coper medenjaki.

Poleg teh sta nominirani še slikanici Povodni mož v Krki, ki ga je priredil in pregledal Saša Pergar, ilustrirala pa Kristina Krhin, in Dedkovo kolo avtorice Vesne Radovanović, ilustracije pa je ponovno narisala Ana Razpotnik Donati.

Do nagrade preko razpisa
Združenje knjižnih založnikov pri Gospodarski zbornici Slovenije že šesto leto zapored podeljuje nagrado za izvirno slovensko slikanico. Nominirane knjige zberejo s pomočjo razpisanega natečaja, ki določa, da mora biti delo prvič izdano v predpisanem roku, to je koledarskem letu pred podelitvijo nagrade, nosilec projekta mora biti slovenska založba, prav tako pa morata biti slovenska avtor ilustracij in avtor teksta. Ob tem pa razpis dopušča tudi možnost, da eden izmed naslednjih dveh pogojev ni izpolnjen: li avtor teksta ni slovenski ali pa ni slovenski avtor ilustracije.