Ahnlund ne želi biti več član akademije. Foto: EPA
Ahnlund ne želi biti več član akademije. Foto: EPA
Elfriede Jelinek
Ahnlund je njeno pisanje označil za parazitsko. Foto: PG Kranj

Dolgoletni član akademije se je za ta korak odločil, ker se ne strinja s tem, da so lani nagrado podelili Elfriede Jelinek. V odprtem pismu je Ahnlund dejal, da je izbira povzročila nepopravljivo škodo vrednosti nagrade, saj so nagradili avtorico, ki jo sam označuje za pornografsko, parazitsko in brez smisla za kakršno koli umetniško strukturo.

Akademija in Ahnlund vsak na svojem bregu
Lani je akademija v obrazložitvi nagrade med drugim zapisala, da je za njena dela značilen glasbeni tok "glasov in protiglasov v romanih in igrah, ki z izrednim navdušenjem razkrivajo absurdnost družbenih klišejev in njihovo moč podjarmljanja", kar se nikakor ne sklada z mnenjem, ki ga ima o pisateljici Ahnlund.

Obenem je Ahnlund iz akademije izstopil, saj meni, da po vsem tem ne more ostati njen član, svojo odločitev pa je javnosti (v enem najbolj branih švedskih časnikov) sporočil prav na dan, ko je svetovna javnost izvedela, kdaj bo znan naslednik Jelinekove. Ahnlund se je za ta korak odločil le nekaj dni pred oznanitvijo letošnjega Nobelovega nagrajenca za književnost, ki bo znan v četrtek.

Akademik ni pojasnil, zakaj je čakal celo leto dni, preden je izrazil svoje nestrinjanje, predsednik akademije Horace Engdahl pa meni, da je to namenoma naredil zato, da bi pokvaril razglasitev letošnjega dobitnika nagrade. Elfriede Jelinek pa zaenkrat na obtožbe ne odgovarja.