V ljubljanski knjigarni na tako množičen obisk niso upali, zato so bili precej presenečeni, ko je kup knjig ob edini blagajni naglo kopnel. Foto: Reuters
V ljubljanski knjigarni na tako množičen obisk niso upali, zato so bili precej presenečeni, ko je kup knjig ob edini blagajni naglo kopnel. Foto: Reuters
Harry Potter
Mnogi so knjigo pričakali v za to priložnost primernih kostumih. Foto: Reuters
Manija ob izidu sedmega Potterja
Pottermanija v Ljubljani

Harry pa na svojo sedmo knjigo, ki je njegova avtorica J. K. Rowling napovedala tudi kot zadnjo, ni čakal sam, ampak so mu več ur zvesto stali ob strani oboževalci po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Natanko minuto čez polnoč (pri nas torej ob 1.01) so knjigarne bralce spustile med svoje knjižne police, na katerih se je bleščala naslovnica knjige Harry Potter and the deathly Hallows (Harry Potter in svetniki smrti).


Pravo potermanijo prisneli turisti
Potter pa nima zvestih oboževalcev le Veliki Britaniji, ZDA in drugod po svetu, ampak ga je presenetljivo veliko navdušencev pričakalo tudi pred tremi slovenskimi knjigarnami. Kar 200 se jih je zbralo pred ljubljanskim Konzorcijem, med njimi je bilo mogoče zaslediti kar nekaj tujcev. Kot je za MMC povedala vodja otroškega in mladinskega oddelka knjigarne Konzorcij Bedita Mlinar, so bili s številom neučakancev zelo zadovoljni, saj so povsem prisegli njihova pričakovanja. Za pravo vzdušje pa so, kot dodaja, so poskrbeli predvsem turisti, ki so tudi v Ljubljano pripeljali nekaj tiste potermanije, ki je zavzela ves svet.

Že nekaj minut čez eno uro so kupci pograbili več deset izvodov angleške izdaje knjige avtorice J. K. Rowling, več kot 200 rezervacij pa so knjigarne prejele že pred dnevom d. V njihovi knjigarni so kupci že pograbili vse knjige proste prodaje, tako da bodo tistim, ki so se z nakupom predolgo obotavljali, Potterja lahko ponudili v ponedeljek.

Prvi izvod najbolj prepričljivemu Harryju
Slovenski oboževalci sicer niso bili tako neučakani kot v tujini (ti so se začeli pred knjigarnami zbirati že več kot 12 ur pred izidom knjige), tako da so se po novega Potterja odpravili "šele" pred polnočjo, ko je v in pred knjigarno posedalo okoli 30 predvsem mlajših navdušencev. Ko je odbila ura 1.01, pa se je pred knjigarno nabrala vrsta, ki se je vila že na pločnik pred knjigarno.

Za pravo vzdušje so poskrbeli tudi knjigarnarji, ki so ponočnjake pričakali v čarovniških kostumih ter jih pogostili s čarobnimi napitki in potterjevskimi bobki vseh okusov. Kostumov seveda ni manjkalo tudi med kupci, fant, ki je s svojo opravo najbolj prepričal zaposlene v knjigarni, pa si je prislužil prvi in brezplačni izvod angleške verzije knjige.

Počakali na zadnjo minuto
Do omenjene ure pa so tako kot po vsem svetu skrivnost Harryja Potterja varovali strogi varnostni ukrepi. Knjigo so tako varovali v zgornjem nadstropju knjigarne in jih šele kako minuto pred začetkom prodaje pripeljali v trgovino. Tudi tako strogi varnostni ukrepi pa niso mogli preprečiti, da ne bi knjiga še predhodno pricurljala na plan. Na spletu so se namreč že pred dnevi pojavile kopije nekaterih strani v knjigi in povzetki o končni usodi, ki čaka čarovnika. Čakajoči v ljubljanski knjigarni pa so bili večinoma enotni, da so na to, ali bo Potterju uspelo premagati gospodarja zla Mrlakenstaina, raje počakali in si pri tem niso pokvarili užitka pri branju.

Še kar nekaj čakanja pa je pred tistimi, ki želijo v roke vzeti slovenski prevod, saj bo ta na voljo šele 16. februarja prihodnje leto, v slovenščino bo Potterjeve dogodivščine ponesel Jakob Kenda.

Manija ob izidu sedmega Potterja
Pottermanija v Ljubljani