Rimskokatoliška cerkev je Saviana že označila za novega mučenika. Posebno nagrado mu je podelil pokrajinski svet Toskane, za svojega častnega meščana pa ga želi razglasiti mesto Mantova. Foto: EPA
Rimskokatoliška cerkev je Saviana že označila za novega mučenika. Posebno nagrado mu je podelil pokrajinski svet Toskane, za svojega častnega meščana pa ga želi razglasiti mesto Mantova. Foto: EPA
Roberto Saviano
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je opozoril, da postavlja absurdno življenje, v katero je prisiljen pisatelj, na preizkus tudi demokratično Italijo znotraj Evrope. Foto: EPA

Nimam doma ... Neprestano se selim. Moja družina živi v severni Italiji. Vsi ljudje, ki sem jih poznal, so se odmaknili od mene, moje dekle, prav vsi.

Roberto Saviano

V Palači umetnosti v Neaplju se je zgodilo javno branje odlomkov iz knjige Gomorra, v kateri Saviano podaja prikaz neapeljske kriminalne združbe, njenega pohlepa in krvavih obračunov. Branje je spremljalo predvajanje odlomkov iz istoimenskega filma Mattea Garroneja, ki ga bomo lahko v Ljubljani videli v okviru festivala Liffe. Poleg filma, ki je tudi italijanski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja, so predvajali še posnetke gledališke predstave, ki jo je na podlagi knjige na oder prenesel Mario Gelardi.

29-letni italijanski novinar, ki je pred nedavnim povedal, da si želi le mirnega družinskega življenja, zaradi česar za nekaj časa zapušča Italijo, je deležen podpore z vsega sveta. Njegovo brezkompromisno razkrivanje delovanja italijanske mafije, zaradi katerega si je na glavo nakopal grožnje s smrtjo, podpira šesterica Nobelovih nagrajencev - Grass, Fo, Gorbačov, Pamuk, Levi-Montalcinijeva, Tutu. Pisatelji se v pozivu zavzemajo za največjo mogočo zaščito avtorja Gomorre, poziv pa je prek spleta v nekaj dneh podpisalo 150.000 ljudi. Med temi so priznani pisatelji in intelektualci, kot je poljska nobelovka Wislawa Szymborska, ob tej pa tudi dobitnika Nobelove nagrade za mir Lech Walensa in Betty Williams ter francosko-kolumbijska političarka Ingrid Betancourt.

Za mednarodno akcijo izkazovanja solidarnosti se je Saviano zahvalil v pismu, ki ga je ta teden objavil italijanski časopis La Repubblica. "Hvala, ker moja knjiga ni več le papir in pisava, temveč je postala glas in meso. Besede v moji knjigi niso več moje besede. Nimajo več avtorja, postale so glas vseh Italijanov. Postale so neskončni zbor, ki odmeva po vsej Italiji," je med drugim zapisal avtor Gomorre.

Knjiga, v katerih pisatelj navaja konkretna dejstva in umore ter razkriva, da vodilna mesta v tej organizaciji vse bolj prevzemajo ženske, je doslej izšla v 43 državah, tudi v slovenskem prevodu. "Občudujem ga, ker je uspel ustvariti nov žanr, ki nagovarja širšo množico," je povedal Antonio Laudati ki je na kazenskem sodišču vodil procese proti neapeljski Camorri. "Predtem je to zanimalo le posameznike, tožilce in novinarje. Saviano pa je odprl novo fronto. Obvestil je ljudi na ulici in naše dosjeje pretvoril v literaturo."

Neprivlačna resnica mafijskega življenja
V nekem intervjuju je Saviano citiral Giovannija Falconeja, sicilijanskega sodnika, ki je bil ubit v atentatu leta 1992. "Rekel je, da so mafijci kot vsi drugi: prijazni, neprijazni, z dušo, brez duše ... Ko se znajdeš notri, ugotoviš, da gre za svet, enak tvojemu, in ne za neki drug svet." Pisatelj pravi, da se v knjigi ukvarja s privlačnostjo mafijcev, ki pa jo razgali. Pojasnjuje trike, s pomočjo katerih deluje njihovo življenje tako fascinantno. "A resnici, je to 'posrano' življenje. Neprestano so zaprti v svojih domovih. Imajo eno žensko, ki si jo morajo deliti, saj ne zaupajo nikomur. Zato nikakor ni res, da so veliki 'plejboyji."

M. K.

Nimam doma ... Neprestano se selim. Moja družina živi v severni Italiji. Vsi ljudje, ki sem jih poznal, so se odmaknili od mene, moje dekle, prav vsi.

Roberto Saviano