Moj boj, ki združuje elemente avtobiografije s priročnikom politične ideologije, je Hitler napisal med prestajanjem zaporne kazni v landesberški trdnjavi leta 1923. Foto:
Moj boj, ki združuje elemente avtobiografije s priročnikom politične ideologije, je Hitler napisal med prestajanjem zaporne kazni v landesberški trdnjavi leta 1923. Foto:
Adolf Hitler: Moj boj
V Sloveniji razvpito Hitlerjevo delo ni prepovedano. Foto: Mavrica

Knjiga, ki v izvirniku nosi naslov Mein Kampf, je bila do zdaj prosto dostopna na več ruskih spletnih straneh in je bila tudi "na pol zakonito" na prodaj v knjigarnah, ker ni bila izrecno prepovedana, so sporočili iz urada ruskega vrhovnega tožilca.

Obsežno delo - prvi del je izšel leta 1925, drugi pa leta 1926 -, pod katerega se je podpisal vodja nemških nacionalsocialistov, pripoveduje zgodbo Hitlerjeve mladosti in razkriva elemente njegove antisemitistično usmerjene politične ideologije, piše AFP.

V Rusiji prepovedanih 573 del
Rusija je prepoved uvedla po tem, ko so sodelavci tožilstva knjigo odkrili v mestu Ufa v osrednji Rusiji, kjer je bila v prosti prodaji. Mestno sodišče je odločilo, da je knjiga ekstremistična, in zato so jo uvrstili na seznam prepovedanih del.

V Rusiji že imajo zakon, ki vse knjige, pod katere so se podpisali vodje nemških nacistov, avtomatično uvršča med ekstremistična dela, Moj boj pa ni bil eksplicitno imenovan za prepovedano knjigo, zaradi česar se je znašel v pravnem "sivem območju".

Rusko pravosodno ministrstvo ima na svoji spletni strani objavljen seznam izdaj, ki so označene za ekstremistične in katerih prodaja in razpečevanje se kaznujeta z globo. Na seznamu je trenutno 573 del, med njimi številna muslimanska besedila in tudi revije, ki jih razdeljujejo Jehovove priče. Od leta 2008 je prepovedana tudi knjiga o Hitlerju, ki jo je napisal britanski zgodovinar Hugh Trevor-Roper, saj naj bi vsebovala (Hitlerjeve) citate, ki so žaljivi do Rusov in Judov.

V Sloveniji Moj boj prosto dostopen
Delo Moj boj je prepovedano tudi v "domovini" Nemčiji. Avtorske pravice so v lasti zvezne države Bavarske, ki pa si prizadeva preprečiti kakršne koli ponatise, ni pa zakona, ki bi prepovedoval posedovanje ali menjavo izvirnika. Poleg Rusije je knjiga prepovedana tudi v nekaterih drugih evropskih državah.

Hitlerjev Moj boj je v Sloveniji nazadnje izšel v prevodu Marjana Furlana. Delo na kar 624 straneh je dostopno v številnih slovenskih knjižnicah.