Tito je bil uradno štirikrat poročen: s Pelagijo Bjelousovo, Herto Haas, Davorjanko Paunović, znano pod partizanskim imenom Zdenka, in Jovanko Budisavljević. Z njo se je poročil na začetku petdesetih, še danes pa menda ni dokončno znano, ali sta se konec sedemdesetih uradno ločila ali ne. Foto: RTV SLO
Tito je bil uradno štirikrat poročen: s Pelagijo Bjelousovo, Herto Haas, Davorjanko Paunović, znano pod partizanskim imenom Zdenka, in Jovanko Budisavljević. Z njo se je poročil na začetku petdesetih, še danes pa menda ni dokončno znano, ali sta se konec sedemdesetih uradno ločila ali ne. Foto: RTV SLO
Tito brez maske
Simčič je eno poglavje Titovim ženskam namenil že v prejšnji knjigi o velikem državniku. Največ zanimanja v javnosti so izzvali zapisi zdravnikov iz februarja 1975, ki govorijo o tem, zakaj so Jovanko Broz odstranili iz Titove bližine. Foto: MK

Novinar in publicist Miro Simčič je leta 2007 izdal že monografijo Tito brez maske, v kateri se je posvetil predvsem manj znanim okoliščinam predsednikovega zdravljenja in smrti v Ljubljani ter ozadju gospodarske agonije in propada zvezne države. Svoje raziskovalno delo zdaj nadaljuje z delom Ženske v Titovi senci, tokrat izdanim v samozaložbi.

Na vrhu je samotno
Simčič je na predstavitvi knjige dejal, da Tito kljub svojemu slovesu ženskarja ni imel srečnega ljubezenskega življenja, ampak je bil, kot se to v takih primerih rado zgodi, precej osamljen moški. Njegove zveze bodisi niso trajale dolgo bodisi so bile proti koncu zelo hladne. Ne Tito ne njegove ženske niso bili nikoli zares srečni, je prepričan Simčič. Za tako stanje je deloma kriva tudi njegova življenjska pot revolucionarja in prevratnika.

Prvi del knjige je posvečen "ženskemu vprašanju", ki je bilo, kot v predgovoru piše hrvaški pesnik in književni kritik Ervin Jahić, "pomemben del predvojnih idealov jugoslovanskih komunističnih revolucionarjev" in je tudi po vojni dobilo velik pomen. Avtor v knjigi poskuša ugotoviti še, ali je bil položaj žensk v Jugoslaviji boljši kot danes.

Dedinjska cesarica Jovanka
Najobsežnejši del knjige je posvečen Jovanki Broz, o kateri avtor piše kot o "dedinjski cesarici" in za katero je dejal, da je bil Tito glede nje "dosledno nedosleden oziroma predvidljivo nepredvidljiv". Simčič v knjigi osvetli Jovankin vpliv na politično dogajanje, njene povezave z različnimi akterji jugoslovanske politike in razne podrobnosti z "Brozovega dvora" na Dedinjah. Poleg tega se, manj podrobno, ukvarja tudi s portreti drugih štirih Titovih ljubezni: Pelagije Belousove - Polke, Anne Koenig alias Lucije Bauer, v Mariboru rojene Herte Haas in Davorjanke Paunović - Zdenke.

Avtor Miro Simčič, ki je bil vrsto let novinar Dnevnika in Večera, je v osemdesetih letih kot politični in gospodarski analitik lahko od blizu spremljal usodne politične procese, ki še vedno sooblikujejo naš vsakdanjik. Ženske v Titvi senci so pred tem že izšle v hrvaškem jeziku pri založbi V.B.Z. Simčič je sicer tudi strasten preučevalec soške fronte, med drugimi je izdal knjigi Zlom pri Kobaridu in 888 dni na soški fronti.