Matjaž Zupančič je že četrtič prepričal žirijo festivala. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Matjaž Zupančič je že četrtič prepričal žirijo festivala. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Ep o Gilgamešu
Ep o Gilgamešu je dramatiziral, adaptiral in dopisal Nebojša Pop Tasić. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Pod predstavo Zafrkon sta se podpisala Boris Kobal in Sergej Verč. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Kralj na Betajnovi
Iz SNG-ja Nova Gorica je prišel Kralj na Betajnovi. Foto: SNG NG
Predstavo Alamut je Barbara Orel uvrstila v spremljevalni program. Foto: RTV SLO

Ob sklepu 36. Tedna slovenske drame so v Prešernovem gledališču v Kranju podelili tudi Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije, ki je šla ustvarjalcem Epa o Gilgamešu. Tega je dramatiziral, adaptiral in dopisal Nebojša Pop Tasić, pod režisersko taktirko Jerneja Lorencija pa ga je uprizorilo Slovensko mladinsko gledališče. Občinstvo je z oceno 4,53 za najboljšo predstavo izbralo Zafrkon Borisa Kobala in Sergeja Verča (poskrbela sta tudi za žirijo) v izvedbi KUD-a Pod topoli.

Razkol med videzom in dejanskostjo
Žirija v sestavi Blaža Lukana (predsednik), Maje Haderlap, Krištofa Jaceka Kozaka, Amelie Kraigher in Marinke Poštrak je v pojasnitvi izbora Grumovega nagrajenca zapisala, da je Razred vesela igra o žalostnih rečeh, delo pa odlikuje izjemna ekonomija besede, saj avtorju uspe, čeprav v skopih črtah, prepričljivo naslikati protagoniste.

"Odlika Razreda je tudi razkol med videzom in dejanskostjo, kajti vsi, še tako nizki napadi se dogajajo na ravni civilizirane komunikacije in navideznega medsebojnega spoštovanja, kar je še posebej aktualno v današnjem svetu, tako obremenjenem z videzom, srečo in uspehom za vsako ceno," so o zmagovalne delu še zapisali člani žirije. Med nominiranci za Grumovo nagrado so bili letos še Andrej E. Skubic z Neskončnimi štetimi dnevi, Vinko Möderndorfer z dramo Na dnu, Žana Mirčevska z dramo Na deževni strani in Dragica Potočnjak z besedilom Vse lepo in prav

Večno vprašanje "Kaj je človek?"
Dobitnika Šeligove nagrade je izbirala žirija v sestavi Alenke Bole Vrabec (predsednica), Jaša Drnovška in Tadeje Krečič, ki je o pojasnitvi izbora zapisala, da dobiva v predstavi vprašanje, kaj je človek, ob prepletenosti vseh prvinskih čustev, povsem nove razsežnosti. "Medtem ko odmaknjeni svet sumerskih bogov, ki obvladuje človeka ene prvih civilizacij, v skrajnje premišljeni scenografiji nenadoma postane zamejeni univerzum slehernika, gledalca prepričajo moč izraznih sredstev, izjemna prezenca ter uglašena kolektivna igra sedmerice igralcev," je še mogoče prebrati v pojasnitvi žirije.

Kaj je še ponudil festival?
36. Teden slovenske drame je v Kranju potekal od 18. marca, zadnja tekmovalna predstava pa je bila odigrana v sredo. Selektorica Barbara Orel je v tekmovalni program poleg zmagovalne uvrstila še predstave Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja, kot so ga postavili v SNG-ju Nova Gorica, Polom Toneta Čufarja, ki je sicer na rednem sporedu Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, Jančarjev Severni sij, ki ga izvaja SNG Drama iz Maribora, dramo Dragice Potočnjak Trieste - Alessandria Embarked, ki so jo na oder postavili v produkciji Makse, in Fužinski bluz Andreja Skubica, s čigar dramatizacijo romana so se ukvarjali v SNG-ju Drama Ljubljana.

Kakšen je človekov pložaj?
O predstavah, ki so bile izbrane v tekmovalni program, je žirija zapisala, da vse kažejo na iskateljstvo v slovenskem gledališču, saj skušajo kljub različnim gledališkim pristopom vse odgovoriti na vprašanja, kakšen je človekov položaj v današnjem svetu.
Lani je Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo v celoti prejel letošnji Grumov nagrajenec Matjaž Zupančič, režiser in avtor drame Hodnik, ki so jo postavili v SNG-ju Drama Ljubljana, leto predtem dobitnik Grumove nagrade za najboljše novo dramsko besedilo, ki jo je prejel že tudi v letih 1998 in 2001. Lani ga je med Grumovimi nagrajenci nasledil Matjaž Briški s komedijo Križ.

Prvič pa so letos podelili nagrado občinstva, ki je z ocenami od ena do pet ocenjevalo 13 predstav v tekmovalnem, mednarodnem in spremljevalnem programu na temo Gledališče, politika, etika. Kot je že pred začetkom festivala dejala njegova selektorica, je v spremljevalni program uvrstila tudi nekatere predstave, ki bi si prav zaslužile biti v tekmovalnem programu.

Koga je še izbiralo občinstvo?
Žiranti Alenka Bole Vrabec, Tadeja Krečič in Jaša Drnovšek jih tako niso mogli nagraditi, lahko pa bi jih občinstvo, ki si je v spremljevalnem programu poleg zmagovalne predstave lahko ogledalo še predstave Alamuta v izvedbi SNG-ja Drama Ljubljana, Je to človek? Ire Rataj, ki je na sporedu Mestnega gledališča ljubljanskega ter Che Guevara Dragice Potočnjak in Tomaža Štrucla v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča.