Prestižno mednarodno nagrado so prejeli za knjigo To See Our Common/Place. Delo je objavila Umetnostna galerija Maribor, so sporočili z Univerze v Mariboru, kjer Matej Koren deluje kot profesor vizualnih komunikacij.

Kjnjiga je nastala ob istoimenskem razstavnem projektu v Umetnostni galeriji Maribor (UGM). Foto: UGM
Kjnjiga je nastala ob istoimenskem razstavnem projektu v Umetnostni galeriji Maribor (UGM). Foto: UGM

Rezultate tekmovanja 50 knjig/50 naslovnic 2020 je objavilo strokovno združenje za oblikovanje AIGA (The professional association for design), ki je ena največjih inštitucij za oblikovanje iz New Yorka.

Koren je bil nagrajen v družbi največjih imen oblikovanja, kot sta Paula Scher in Pentagram, so še sporočili z mariborske univerze. Prepričal je z oblikovanjem knjige To See Our Common/Place, ki je nastala ob istoimenskem razstavnem projektu v Umetnostni galeriji Maribor (UGM).

Uporaba in razbijanje osnovne mrežne strukture
"Tipografski pristop v knjigi je odličen. Z uporabo in razbijanjem osnovne mrežne strukture v celotni knjigi obstaja stopnja nepredvidljivosti, ki je osvežujoča pri vsakem obračanju strani,
" je v utemeljitvi zapisala članica komisije Kelly Walters.

Matej Koren je diplomiral na Pedagoški fakulteti v Mariboru na oddelku likovna umetnost. Izpopolnjeval se je na Central Saint Martin's College of Art and Design v Londonu. Leta 2005 je delal pri Stefanu Sagmeistru v New Yorku, enem najvplivnejših oblikovalskih studiev na svetu. Je dobitnik treh najvišjih nagrad odličnosti za oblikovanje v Sloveniji, Brumnovih nagrad in številnih drugih priznanj. Njegova dela so objavljena tudi v knjigi Trek avtorja Davida Carsona.

Leta 2005 je ustanovil svoj oblikovalski studio
Koren je ustanovitelj avtorske skupine Kiddog, ki je v preteklih letih v Sloveniji organizirala razstave in kreativne delavnice nekaterih priznanih oblikovalcev na svetu (The Designers Republic, David Carson, David Foldvari, Stefan Sagmeister, Bojan Hadžihalilović in drugi). Leta 2005 je ustanovil svoj oblikovalski studio (Matej Koren Studio), v katerem deluje kot umetniški vodja. Od leta 2018 tudi predava vizualne komunikacije na Univerzi v Maribor, kjer je bil izvoljen v naziv docenta za habilitacijsko področje likovna umetnost (vizualne komunikacije), piše v nagrajenčevi biografiji, objavljeni na strani UGM.