Marušič trdi, da dela zakonito in transparentno. Anonimko naj bi napisali tisti, ki jim je, kot pravi, odvzel neupravičene, predvsem finančne privilegije, ki so jih uživali pred njegovim prihodom na rektorski položaj. Foto: BoBo
Marušič trdi, da dela zakonito in transparentno. Anonimko naj bi napisali tisti, ki jim je, kot pravi, odvzel neupravičene, predvsem finančne privilegije, ki so jih uživali pred njegovim prihodom na rektorski položaj. Foto: BoBo

Inšpekcija se je na sedežu univerze zakopala v papirje. Po pripovedovanju zaposlenih ima do inšpektorja "dostop" le nekaj najožjih sodelavcev rektorja Dragana Marušiča, postopek pa poteka pod budnim očesom hišnega odvetnika Velimirja Cugmasa.

Na ministrstvu za finance so nam pojasnili, da je proračunska inšpekcija sicer UP uvrstila v letošnji načrt dela, kjer pregledajo že vnaprej okvirno določena področja, da pa so dobili tudi prijavo.

"Vsaka prijava ni že sama po sebi razlog za uvedbo inšpekcijskega nadzora. Ta se uvede, ko iz vsebine prijave izhaja realna možnost, da je prišlo do nepravilne oziroma nezakonite porabe proračunskih sredstev," odgovarjajo na ministrstvu. "V tem primeru bo pregled usmerjen na navedbe v prijavi in po potrebi tudi širše."

Kaj vse se je znašlo pod drobnogledom inšpekcije, bodo na ministrstvu razkrili v končnem poročilu, prej podrobnosti ne bodo razkrivali. Finančno ministrstvo je bilo sicer jeseni lani med prejemniki anonimne prijave, ki so jo prejeli tudi Računsko sodišče, Komisija za preprečevanje korupcije, Generalna policijska uprava, tožilstvo in resorna ministrstva.

Na račun rektorja vrsta očitkov
V njej avtorji rektorju očitajo namerno povzročanje škode, nenamensko porabo javnih sredstev, korupcijo, klientelizem in okoriščanje. Krivijo ga tudi nenadzorovanega naraščanja števila zaposlenih, zlasti v rektoratu, nezakonitega in nepravičnega razporejanja sredstev med članicami univerze ter favoriziranja fakultete za matematiko.

Terjatev ministrstva za šolstvo
V enem primeru je nenamensko porabo proračunskega denarja že ugotovilo ministrstvo za šolstvo. Gre za okoli 440.000 evrov, ki jih je univerza namenila za dokončanje izolskega univerzitetnega kampusa Livade oziroma pravne stroške pri projektu kampus Sonce v Kopru. Denar ministrstvo zaman terja že od začetka leta, zato je zoper UP sprožilo tožbo.

Finančno ministrstvo pa ni edino, ki želi pregledati delovanje UP-ja. Za to si že nekaj časa neuspešno prizadeva tudi ministrstvo za šolstvo, ki hoče prav zaradi sumov o nepravilnosti v Kopru opraviti revizijo, a jo univerza s tožbami in pritožbami nenehno izpodbija na upravnem in vrhovnem sodišču. Pri tem se rektor Marušič sklicuje na avtonomijo univerze, medtem ko odvetnik Velimir Cugmas, ki namero ministrstva sodno izpodbija tudi v svojem imenu, meni, da bi revizija posegla v njegovo čast in dobro ime in vzbudila sume v zakonitost njegovega dela.

Ministrstvo namreč med drugim zahteva tudi pregled njegove pogodbe z UP-jem, aneksov in celotne dokumentacije, povezane z njegovimi odvetniškimi storitvami ter upravičenost izplačil v letih 2012 in 2013. Vse to po julijski odmevni hišni preiskavi na univerzi preiskujejo tudi kriminalisti. Kot je znano, je rektor osumljen zlorabe položaja ter poneverbe in uničenja poslovnih listin.

Marušič je doslej vse očitke zavrnil. Trdi, da dela zakonito in transparentno, anonimko pa so po njegovem mnenju napisali tisti, ki jim je, kot pravi, odvzel neupravičene, predvsem finančne privilegije, ki so jih uživali pred njegovim prihodom na rektorski položaj.

Za komentar nadzora proračunske inšpekcije smo prosili tudi UP. Na odgovore še čakamo.