"V sedmih kraljestvih je situacija kar turobna ... Ampak morda ne tako turobna, kot bo v prihodnosti tukajšnja." Foto: EPA

"Za tiste, ki so v skrbeh zame osebno ... Da, zavedam se, da sem glede na svojo starost in telesno kondicijo del najbolj ogroženega segmenta populacije (za okužbo s koronavirusom, op. n.) A trenutno se počutim v redu in izvajam vse razumne zaščitne ukrepe," je 71-letni pisatelj zapisal v objavi na svoji spletni strani. "Povedano po pravici, povprečno na dan preživim več časa v Zahodnjem kot v resničnem svetu; vsak dan pišem. V sedmih kraljestvih je situacija kar turobna ... Ampak morda ne tako turobna, kot bo v prihodnosti tukajšnja."

Sorodna novica Georgea R. R. Martina je konec (televizijske) Igre prestolov "osvobodil"

Za zdaj zadnji oz. peti roman Martinove epske sage, Ples z zmaji, je izšel leta 2011, ravno v času, ko je prva sezona Igre prestolov, televizijske adaptacije romanov, prihajala na male zaslone. To pomeni, da oboževalci, katerih vrste so se po zaslugi HBO-jeve krvave ekranizacije pomnožile, s pridržanim dihom na nadaljevanje čakajo že skoraj deset let.

Martin je razkril še, da je trenutno "sam v odročnem, izoliranem kraju", kjer mu družbo dela eden od njegovih zaposlenih, ter da "ne hodi v mesto in ne videva nikogar". Svojo kinodvorano v Santa Feju, ki jo je poimenoval Jean Cocteau, je zaradi trenutnih razmer zaprl, je pa "za zdaj" še vedno odprta njegova knjigarna Beastly Books. Odpovedali so sicer vse napovedane literarne večere in javna branja.

"Kot da živimo v znanstvenofantastičnem romanu"
"Zdaj, ko so povsod na sporedu karantene, zaprtja in družbena osamitev, ko se vsa tradicionalna kulturna prizorišča zapirajo, je branje najboljši čas preživljanja praznih ur,"
poudarja Martin. In dodaja: "V čudnih časih smo se znašli. Že res, da sem prastar, a ne spomnim se, da bi kdaj doživel kaj podobnega zadnjim tednom."

"Ko spremljam novice, se mi včasih zdi, da ta hip vsi živimo v znanstvenofantastičnem romanu," je pripisal k infografiki o umivanju rok, skombinirani z odlomki iz kultnega romana Peščeni planet. "A na žalost ne v takem znanstvenofantastičnem romanu, kot sem si predstavljal v otroštvu, v takem z mesti na Luni, s kolonijami na Marsu, z gospodinjskimi roboti, ki bi upoštevali tri zakone robotike, ter z letečimi avtomobili. Zgodbe o pandemijah mi niso bile pol toliko pri srcu ... Upajmo, da se bomo skozi to prebili živi in zdravi. Bodite dobro, prijatelji. Raje previdni, kot da bi vam bilo potem žal."