Življenje v Rostovu na Donu, kjer je tudi sedež ruskega vojaškega poveljstva za jug države, je v nedeljo popolnoma običajno. Foto: AP
Življenje v Rostovu na Donu, kjer je tudi sedež ruskega vojaškega poveljstva za jug države, je v nedeljo popolnoma običajno. Foto: AP

Blinken je v več intervjujih po koncu poskusa upora skupine Wagner proti ruskemu vojaškemu vodstvu dejal, da so se napetosti v Rusiji krepile že več mesecev, prepričan je tudi, da bi lahko zadnje dogajanje vplivalo tudi na sposobnost Moskve na bojišču v Ukrajini.

"Odločno in nenehno se osredotočamo na Ukrajino in skrbimo, da ima vse, kar potrebuje za svojo obrambo, in da lahko znova prevzame ozemlje, ki ga je zasedla Rusija. Če bodo Rusi razklani in razdeljeni, jim bo to otežilo izvajanje operacij v Ukrajini." Dodal je, da je bil upor "neposredni izziv za Putinovo avtoriteto" in da je pokazal "prave razpoke" v ruski vojaški doktrini. Ni pa želel ugibati, kje je trenutno Putin – v Moskvi ali kje drugje.

Na sobotne dogodke v Rusiji so se odzvali tudi v Pekingu. Tamkajšnje zunanje ministrstvo je skopo sporočilo, da Peking podpira Rusijo pri ohranjanju stabilnosti v državi.

Shod podpornikov Putina v bližini Kremlja. Foto: AP
Shod podpornikov Putina v bližini Kremlja. Foto: AP

Kijev: Ukrajina lahko Rusijo premaga le na bojišču

"Upor Wagnerja je najbolj smešen poskus upora do zdaj," pa je dejal svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak. "Zaradi tega je Rusija le šibkejša, mi pa močnejši. To, kar se je včeraj zgodilo v Rusiji, se bo verjetno zapisalo v zgodovino kot najbolj smešen poskus upora, kar se jih je kdaj koli zgodilo. Na naše načrte to ne bo imelo nobenega vpliva. Imamo nalogo osvoboditi našo deželo in upam, da bodo naši zavezniki ob gledanju tega smešnega včerajšnjega upora razumeli, da je edini način za končanje vojne v Ukrajini zagotoviti, da Ukrajina vojaško premaga Rusijo," je dejal Sak.

"V Rusiji ne more biti nobenega upanja v nekakšno notranjo preobrazbo. To se bo zgodilo le na bojišču," je dodal.

Oglasil se je tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, ki je o razmerah v Rusiji govoril z ameriškim kolegom Lloydom Austinom. Reznikov je rusko oblast opisal kot "šibko" in dejal, da se "stvari premikajo v pravo smer". Dodal je, da sta se z Austinom strinjala, da bi bil umik ruskih sil iz Ukrajine za Moskvo najboljša poteza.

ZDA in Kanada Ukrajini obljubile nadaljnjo pomoč

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je sporočil, da se je po telefonu pogovarjal tako s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem kot z ameriškim voditeljem Joejem Bidnom. Trudeau je Ukrajini obljubil nadaljnjo pomoč in vso podporo, ki jo država potrebuje.

Z Bidnom pa sta razpravljala o sobotnih dogodkih v Rusiji, ki po mnenju Zelenskega kažejo na "šibkost Putinove vladavine", pa tudi o ukrajinski protiofenzivi. Tudi ZDA so Kijevu obljubile varnostno, gospodarsko in humanitarno pomoč. Voditelja sta govorila tudi o bližnjem vrhu zveze Nato v Vilni in o pripravah na svetovni mirovni vrh.

Kje je Prigožin, ni znano

V Rusiji se po sobotnem uporu skupine Wagner, v katerem naj bi bilo po neuradnih navedbah ubitih približno 15 ruskih vojakov, razmere umirjajo. Vseeno bo v Moskvi v ponedeljek dela prost dan. Kje je po umiku iz Rostova na Donu vodja Wagnerja, 62-letni Jevgenij Prigožin, trenutno ni znano. Pozno v soboto zvečer so ga videli zapuščati okrožni vojaški štab v Rostovu v enoprostorcu.

Po dogovoru z Moskvo naj bi se sicer umaknil v Belorusijo, tistim borcem Wagnerja, ki niso sodelovali v uporu, pa so ponudili vključitev v redno rusko vojsko.

Kremelj je obenem zatrdil, da upornikov ne bodo sodno preganjali. Kaj natančno se bo po odhodu Prigožina zgodilo s skupino Wagner, še ni povsem jasno. Več o tem.

Jevgenij Prigožin ob odhodu s sedeža poveljstva ruske vojske v Rostovu na Donu. Foto: Reuters
Jevgenij Prigožin ob odhodu s sedeža poveljstva ruske vojske v Rostovu na Donu. Foto: Reuters
Sorodna novica Dogovor s Prigožinom pomeni tudi konec kontroverzne skupine Wagner

Potem ko je Rusijo in svet v soboto pretresel sicer kratkotrajen upor najemniške vojske Wagner, je Prigožin po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka svoje sile umaknil.

Prigožinovi vojaki so tako pozno zvečer skupaj z njim zapustili Rostov na Donu, kjer so v soboto zgodaj zjutraj zavzeli poveljstvo ruskih sil in nato krenili na pot proti približno tisoč kilometrov oddaljeni Moskvi. Ustavili so se 200 km pred rusko prestolnico.

Kot je v soboto zvečer povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, so se z Wagnerjem pogodili, da ne bi bilo prelivanja krvi. "Najvišji cilj je bil preprečitev prelivanja krvi, notranjih konfliktov in spopadov z nepredvidljivimi posledicami," je pojasnil.

Obenem pa je Peskov zatrdil, da sobotno dogajanje ne bo "v ničemer" vplivalo na ruske operacije v Ukrajini. Dodal je tudi, da ruski predsednik Vladimir Putin ohranja zaupanje v obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ki je bil sicer osrednja tarča Prigožinovega upora.

Umik vojakov skupine Wagner iz Rostova. Foto: Reuters
Umik vojakov skupine Wagner iz Rostova. Foto: Reuters

Zjutraj še veljale nekatere omejitve na glavni avtocesti

Kljub umiritvi razmer bo v Moskvi v ponedeljek dela prost dan, ki ga je tamkajšnji župan Sergej Sobjanin v soboto napovedal zaradi upora wagnerjevcev.

Sobjanin je ob napredovanju enot Wagnerja proti Moskvi iz varnostnih razlogov ponedeljek za večino prebivalcev Moskve razglasil za dela prost dan in jih prosil, naj ostanejo doma. V mestu so postavili nadzorne točke in zaprli nekatere ceste.

Sobjaninova predstavnica za odnose z javnostmi je davi potrdila, da ponedeljek ostaja dela prost dan. V Moskvi sicer še vedno veljajo poostreni varnostni ukrepi.

Prizor v nedeljo dopoldne z Rdečega trga v Moskvi, ki je še vedno zaprt. Foto: Reuters
Prizor v nedeljo dopoldne z Rdečega trga v Moskvi, ki je še vedno zaprt. Foto: Reuters

Stanje v Rostovu na Donu, kjer so pripadniki Wagnerja v soboto začasno zavzeli vojaške objekte, je danes mirno, od njihovega odhoda pa se je normaliziral tudi mestni promet.

Na glavni avtocesti med Rostovom in Moskvo so bile v okolici prestolnice zjutraj še nekatere omejitve, saj so prebivalce pozvali, naj se do 10. ure po krajevnem času izognejo potovanjem po avtocesti.

Na svoje položaje na ukrajinskih bojiščih se vračajo tudi čečenske specialne sile, odposlane v Rostov, da bi zadržale napredovanje wagnerjevcev, je na Telegramu objavil poveljnik Apty Alaudinov.

Sorodna novica "Nekaj zelo zanimivih ur" - pohod Wagnerja šok za Rusijo ... in svet

Bela hiša naj bi vedela, da se verjetno pripravlja upor

Iz Pentagona so zjutraj sporočili, da se je ameriški obrambni minister Lloyd Austin v zadnjih urah o razmerah po uporu Wagnerja pogovarjal z obrambnimi ministri iz Kanade, Francije, Nemčije, Poljske in Združenega kraljestva.

"ZDA bodo ob nadaljnjem razvoju razmer tesno sodelovale z zavezniki in partnerji," so zapisali v izjavi Pentagona.

Putin prepričan o uspehu v Ukrajini

Ruska državna televizija je danes prikazala napovednik intervjuja z Vladimirjem Putinom, v katerem je ruski predsednik dejal, da je prepričan o uspehu ruske vojske v Ukrajini. Intervju, ki bo v celoti predvajan nocoj, je bil sicer posnet pred sobotnim uporom skupine Wagner.

"Trdno verjamemo v zmago, smo pa tudi v položaju implementiranja vseh načrtov in nalog pred nami," je dejal. "To se nanaša tudi na obrambo države, nanaša se na posebno vojaško operacijo, nanaša se na gospodarstvo."

Ameriške obveščevalne službe naj bi sicer Belo hišo, predsednika Joeja Bidna in ključne kongresne voditelje že v sredo obvestile, da Prigožin verjetno pripravlja upor. Kot poroča Washington Post, ki se sklicuje na poročanje neimenovanih predstavnikov ameriških oblasti, naj bi ZDA že v sredini junija zaslutile, da Prigožin "načrtuje nekaj".

Ključni sprožilec je bil odlok ruskega obrambnega ministrstva 10. junija, v katerem so ukazali, da vsi odredi prostovoljcev, vključno s skupino Wagner, podpišejo pogodbe z vlado, s čimer bi se Prigožinova skupina dejansko kot taka morala razpustiti in se vključiti v rusko vojsko.

Ameriški obveščevalci zaznali, da Prigožin ob meji kopiči orožje

Ameriški uradniki so za The Post povedali, da je bilo "dovolj signalov, da so lahko ugotovili, da se nekaj dogaja", a da podrobnosti Prigožinovih načrtov niso bile jasne do tik pred zdajci.

Po poročanju CNN-a so ameriški obveščevalci zaznali, da Prigožin nedaleč od ruske meje kopiči orožje, strelivo in drugo opremo. New York Times poroča, da se je Biden zaradi strahu, da bi sredi kaosa Putin izgubil nadzor nad rusko zalogo jedrskega orožja, pogovarjal z voditelji Francije, Nemčije in Velike Britanije.

Ameriške vohunske agencije že mesece tesno spremljajo krhanje odnosa med Prigožinom in rusko obrambo, obveščevalci pa so to razbrali kot znak, da tako skupini Wagner kot ruski vojski v vojni v Ukrajini ne gre vse po načrtih, še piše New York Times.

Maske Putina, Prigožina in drugih na prodaj v Sankt Peterburgu. Foto: EPA
Maske Putina, Prigožina in drugih na prodaj v Sankt Peterburgu. Foto: EPA

The Post sicer navaja še, da je bil tudi ruski predsednik Vladimir Putin od lastne obveščevalne službe obveščen, da Prigožin "nekaj naklepa". Ni jasno, točno kdaj je bil o tem obveščen, "a zagotovo prej kot pred 24 urami", je še povedal ameriški predstavnik za The Post.

Vprašanja o Putinovi moči

Spodleteli državni udar pa vseeno načenja velika vprašanja o tem, kako trdno ima Putin dejansko pod nadzorom državo, ki ji vlada z železno roko že več kot dve desetletji. Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je tako denimo dejal, da je upor Wagnerja razbil mit ruske enotnosti, tudi posnetki iz Rostova, kjer vzklikajo odhajajočim wagnerjevcem, Kremlja najbrž ne pomirjajo.

Prigožin, nekdanji Putinov zaveznik, čigar sile so bile najbolj krvave bitke 16-mesečne vojne v Ukrajini, je dejal, da se je za pohod na Moskvo odločil z namenom odstranitve "skorumpiranih in nesposobnih" ruskih poveljnikov, ki jih krivi za zavoženje vojne.

V Rusiji so se razmere po uporu umirile
Kakšni so odzivi po vstaji skupine Wagner?
Kako so v Ukrajini spremljali krizo v Rusiji?