Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 16. avg. 2024

Ars • Pet, 16. avg.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Pesem sodobnega nemškega dramatika in pesnika Alberta Ostermaierja z naslovom Nočna pentlja je iz zbirke, objavljene leta 2007. V njej se posveča predvsem ljubezenskim vprašanjem in razponu čustev, ki jih obsega partnerski odnos. Pesem je prevedla Tesa Drev Juh, interpretira jo dramski igralec Branko Jordan.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Marceline Desbordes Valmore je bila pariška pesnica, igralka in pisateljica, ki je živela in delovala ob koncu 18. in v prvi polovici 19. stoletja. Njene Elegije in romance veljajo za začetek francoske romantične poezije in morda je prav zato kot edina ženska dobila svoje mesto tudi v znameniti pesniški antologiji Paula Verlaina Les Poètes maudits.

11:00
Poročila

Rusijo so po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 vodili samo trije predsedniki: Boris Jelcin, Dmitrij Medvedjev in Vladimir Putin, ki je maja letos prisegel za peti mandat. Prvi mož Kremlja bi se sicer letos poslovil s položaja, a ker so Rusi na referendumu pred štirimi leti podprli ustavne spremembe, ki jih je predlagal sam, in izničili njegove dozdajšnje štiri mandate, bo lahko na oblasti do leta 2036. Po Putinovi vrnitvi v Kremelj leta 2012 si je Rusija priključila ukrajinski polotok Krim, jeseni 2015 se je vključila v sirsko vojno, pred dvema letoma pa je ruski predsednik sprožil invazijo na Ukrajino. Brutalni vojni pa še ni videti konca.

Mešani mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana predstavlja skladbe slovenskih skladateljev, Karola Pahorja, Vilka Ukmarja, Lojzeta Lebiča, Mateja Kastelica in Alda Kumarja. Zbor deluje v okviru programa umetniške gimnazije na KGBL in šteje približno 60 članov. Z manjšimi prekinitvami ga je vrsto let vodil Tomaž Habe, s septembrom 2010 pa je vodstvo prevzel Ambrož Čopi.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Opus slovenskega skladatelja, violinista, glasbenega aranžerja in pedagoga, poleg številnih komornih in orkestralnih del obsega tudi scensko, filmsko, zabavno glasbo ter priložnostno glasbo za različne slovenske oglase, televizijske avize. Tokrat vam bomo predstavili dve deli, ki sta nastali v prvem desetletju tega stoletja; najprej prvo sakralno skladbo v Golobovem opusu, to je Mlssa In Do, nato pa baletno suito Zlatorog.

14:00
Poročila

Pred vrati sta dva filmska festivala, zanimiva tako za cinefile kot tudi za širše občinstvo. V Ljubljani se pričenja 10. izdaja Festivala kratkega filma FeKK, ki bo letos potekala pod geslom »To ni faza«. Festival je v preteklem desetletju postal izjemno priljubljen posebno med mladimi, prav tako pa je dosegel zavidljivo raven mednarodne prepoznavnosti. V naši širši okolici pa se pričenja najpomembnejši filmski festival jugovzhodne Evrope – govorim seveda o Sarajevu. Festival, katerega začetki segajo v medvojni čas, letos prav tako praznuje okroglo obletnico – trideseto. V kino prihaja mladinski film Igrišča ne damo Klemna Dvornika, ki smo ga ob tej priložnosti povabili pred mikrofon.

V tokratni oddaji o filmski glasbi bomo predvajali glasbo k filmu Halgato, ki tematizira življenje romske skupnosti v Prekmurju. Nastal je po romanu »Namesto koga roža cveti« Ferija Lainščka. Dogaja se kmalu po II. svetovni vojni v romskem naselju Lacki Roma v Prekmurju.

Korejska violinistka živi v Franciji in sodeluje z znanimi umetniki, kot so Serge Forté, Paolo Fresu, Paul Anthony Romero in Roberto Fonseca. Zasedbo Moeun Son Project je ustanovila leta 2019.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Pri širjenju bolezni v telesu je ključna vloga medcelične komunikacije. Vse jasneje postaja, da imajo pri tem osrednjo vlogo drobne strukture, imenovane zunajcelični vezikli. Nenehno nastajajo v telesu, a jih nikakor ni preprosto raziskovati. Vseeno pa so deležne izredne pozornosti, saj pomenijo tudi ključ do boljše diagnostike in zdravljenja. Zakaj, je v Podobah znanja pojasnila prof. dr. Veronika Kralj - Iglič z zdravstvene fakultete univerze v Ljubljani.

4. oktobra lani je v Mali dvorani koncertnega centra Vatroslava Lisinskega v Zagrebu nastopil hrvaški pianist Ivan Krpan. Izvedel je program, ki ga je sestavljala glasba Vatroslava Lisinskega, Frederica Chopina in Franza Liszta.

Ob projektih Mladena Stropnika odpovejo ustaljeni mehanizmi razumevanja umetniškega dela, je zapisala Barbara Sterle Vurnik, kustosinja njegove razstave v Mestni galeriji Ljubljana. In res je njihovo privlačnost težko zagrabiti. Čeprav vizualno izčiščena dela morda delujejo abstraktno, sta za njimi pogosto konkretna življenjska izkušnja ali spomin, na katera kdaj napeljuje tudi naslov. Spet drugič je ta naslov predvsem begajoč, nekakšna humorna uganka – to velja tudi za naslov njegove razstave adijo pecivo, kjer so na ogled starejša dela in hkrati najnovejše ustvarjanje, zasnovano prav za to priložnost. Za uveljavljenega umetnika srednje generacije, ki deluje v različnih medijih, so sicer značilni humor, vizualna napetost del ter skoraj otroško čudenje in doživljanje sveta. Pri tem pa se pogosto dotika tem spolnosti, tranzicije, smrti, sprostitve in (ne)dela.

V zbirki črtic Vonj po morju boste spoznali slovenske ribiče iz Križa, Nabrežine in Kontovela. Zgodbe segajo v čas prve polovice 20. stoletja, ko je bilo ribištvo na slovenski obali od Trsta do izliva Timave še v popolnem razmahu in so slovenski ribiči prodajali svoj ulov v središču Trsta. Junaki Lisjakovih zgodb so resnične osebe iz naše polpretekle zgodovine in dogodki, o katerih Bruno Volpi pripoveduje, so se res zgodili.
Knjiga je izšla pri založbi Mladika.

Interpret: Danijel Malalan
Režiserka: Suzi Bandi

Produkcija RAI Radio Trsta A. Posneto leta 2010.

19:16
Poigra

Povabilo na koncert je tematsko uglašeno s Petkovim koncertnim večerom; občinstvo povabi k poslušanju s skladbami, ki se glasbeno navezujejo na koncertni večer.

Večeri so namenjeni neposrednim prenosom in komentiranim posnetkom orkestra Slovenske filharmonije, Simfonikov RTV Slovenija in Simfoničnega orkestra SNG Maribor ter mednarodno priznanih gostujočih orkestrov.

22:00
Poročila

Vabimo vas k spremljanju koncerta Komornega zbora Gustafa Sjökvista, posnetega marca letos v Stockholmu.
Ansambel je v skladu s svojim ciljem – uzvočevanjem predvsem sodobnih partitur – program oblikoval iz niza Golfiner Göste Nystroema in suite Čas te kliče Karin Rehnqvist.

Izbor novih pesmi Marjana Strojana tematizira intimen odnos med njo in njim, odnos, ki bi ga zaradi fragmentarnosti in razprtosti opisa težko imenovali ljubezen, še teže pa bi ga imeli za golo mimobežnost, saj je v njem nekaj globljega, pa tudi težjega. Pesmi so nenaslovljene in – razen ene – pisane v prostem, nerimanem verzu z izrazitim ritmom. Njihovo prefinjeno liričnost odlikuje zanimiv preplet naravnega in urbanega.

Avtor literarnega dela: Marjan Strojan;
interpret: Aleš Valič;
režija: Špela Kravogel in Saška Rakef;
glasbeni opremljevalec: Luka Hočevar;
mojster zvoka: Urban Gruden;
urednica oddaje: Tina Kozin;
produkcija leta 2024.

Na sporedu bo glasba Franka Zappe, kontroverznega ameriškega skladatelja, rokovskega glasbenika, kitarista, pevca in vodje skupine The Mothers of Invention. Na programu letošnjega Festivala Ljubljana bo 19. avgusta v Križankah namreč tudi Zappa Day. Njegov opus bo z interpretativno globino predstavila uveljavljena zasedba Ensemble Dissonance pod vodstvom dirigenta Jonathana Stockhammerja. Solist na kitari bo Vlatko Stefanovski, kitarist z edinstveno tehniko in tonom, kot vokalist pa se bo izkazal Blaž Šef.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov