Večina Avstrijcev zunaj Koroške groteske z dvojezičnimi tablami ne razume. Vendar se bo o usodi napisov odločalo prav na Dunaju. Foto: EPA
Večina Avstrijcev zunaj Koroške groteske z dvojezičnimi tablami ne razume. Vendar se bo o usodi napisov odločalo prav na Dunaju. Foto: EPA
Alfred Gusenbauer
Predsednik SPÖ-ja Gusenbauer je privolitev stranke v predlog zakona vezal na mnenje slovenske manjšine. Zato ga ne bodo podprli. Foto: EPA
Haider, ki stavi na populistične note, je dobil orožje za predvolilni boj: s tablami bo brenkal na strune koroških nacionalistov. Foto: EPA

Predlog vladne koalicije ni dobil potrebne dvotretjinske večine, prav tako ne nasprotni predlog največje opozicijske stranke SPÖ. Avstrija se bo o napisih tako ponovno izrekala jeseni po parlamentarnih volitvah. Nesprejetje je bilo sicer pričakovano, saj so propadla maratonska nočna pogajanja o kompromisnem predlogu zakona.

Še zadnjič so dogovor poskušali doseči predstavniki avstrijske zvezne vlade, koroške deželne vlade, političnih strank, Heimatdiensta in koroških Slovencev. Mnenja so se najbolj kresala o t. i. odprtostni klavzuli oziroma možnosti vložitve veta koroških oblasti pri postavljanju dodatnih napisov.

Največja opozicijska stranka SPÖ je zaradi nasprotovanja slovenske manjšine podporo zakonu odrekla, kar je njegovo usodo zapečatilo. Za sprejetje ustavnega zakona je namreč potrebna dvotretjinska večina, ki pa je vladne stranke v parlamentu same ne morejo zagotoviti.

Zmešnjava zakonov
Poslanci avstrijskega parlamenta so glasovali kar o dveh ločenih predlogih ustavnih zakonov o dvojezični topografiji: o tistem, ki ga je pripravila vlada in ni imel podpore SPÖ-ja, ter tistem, ki ga je pripravil SPÖ, vendar ga vladne stranke niso podprle. Zakona sta drug drugega izključevala.

Table v predvolilni boj
Avstrija se bo o napisih ponovno izrekala jeseni, kar pomeni, da bo vprašanje postavitve dvojezičnih tabel postalo tema predvolilnega boja. Vodja poslanske skupine SPÖ-ja (manjšini naklonjeni socialdemokrati) Josef Cap je po pogovorih s predstavniki slovenske manjšine dejal, da bodo po volitvah pripravili povsem nov predlog za rešitev zdajšnjega nezavidljivega položaja, v katerem se je znašla manjšina.

Predstavnika vladnih strank ÖVP (konservativna in največja stranka v Avstriji; njen je kancler Schüssel) in BZÖ (nacionalisti, ki so se odcepili od Svobodnjakov s Haiderjem na čelu) pa menita, da je predlog opozicije o jesenskem reševanju zapletov slab, zato bi vendarle kazalo podpreti zdajšnji predlog ustavnega zakona.

Narodni svet koroških Slovencev in edina slovenska stranka na avstrijskem Koroškem, Enotna lista, pozdravljata današnje nasprotovanje vladnemu predlogu, saj naj bi se tako končala večletna "umazana igra avstrijske ljudske stranke kanclerja Wolfganga Schüssla".

Haider poziva k odločanju pred volitvami
Koroški deželni glavar Jörg Haider je pozval avstrijskega predsednika Heinza Fischerja k sklicu poletne izredne seje parlamenta, da bi vprašanje napisov rešili pred volitvami. po Haiderjevem prepričanju bi table sicer postale predmet volilnega boja. Predsednik Fischer pa upa, da se bo našla zadovoljiva rešitev v skladu z Avstrijsko državno pogodbo. Haider je še sporočil, da v Pliberku in Drveši vasi na avstrijskem Koroškem dvojezičnih krajevnih napisov zaenkrat ne bodo postavili, čeprav so že izdelani.

Slovenska politika obžaluje zastoj
Slovensko zunanje ministrstvo je odločitev avstrijskega parlamenta sprejelo z obžalovanjem. Slovenska vlada je podpirala prizadevanja avstrijske strani, da bi našli kompromis, ki bi bil sprejemljiv tudi za slovensko manjšino, in da bi uredili vprašanje, ki ostaja nerešeno že desetletja.