Vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic. Foto: BoBo
Vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic. Foto: BoBo

Po navedbah vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih je bila s potrditvijo še zadnjega sklepa o določitvi objektov, ki so zaradi ogroženosti po lanskih poplavah predvideni za odstranitev, prejšnji četrtek na vladi dokončno znana usoda vseh 343 objektov, ki so bili januarja letos evidentirani kot mogoči objekti za odstranitev. Vlada je do zdaj izdala sklepe o odstranitvi skupno 258 objektov, preostalih 85 pa so pozneje umaknili s seznama, saj je stroka presodila, da se jih da s protipoplavnimi ukrepi ali sanacijo plazov ustrezno zavarovati.

TV Slovenija poroča, da je 74 dodatnih objektov zelo razpršenih, največ pa jih je v Braslovčah in Letušu.

Občine in stroka predložili dodatne objekte

Sorodna novica Šefic: Trenutno se največ ljudi odloča za odškodnino, da si uredijo življenje, kot jim ustreza

Dodatno pa so občine in tudi stroka predlagali, da se za morebitno odstranitev preverijo še nekateri novi objekti, ki jih ogrožajo poplave ali plazovi. "Državna tehnična pisarna je do konca septembra pripravila strokovna mnenja za 35 objektov, za 39 objektov pa bodo predvidoma končana v tem tednu," je v izjavi za medije povedal vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic.

Če bo stroka za omenjene objekte dokončno ugotovila, da jih je treba odstraniti, pa te čaka enak postopek kot v primeru objektov s prvotnega seznama – po potrditvi strokovnih mnenj v svetu za obnovo sledi njihova javna razgrnitev ter dokončni sprejem na vladi.

"Računamo, da bo tudi za te objekte celoten postopek končan v tem letu," je dejal Šefic.

Sorodna novica Evroposlanci dokončno potrdili izplačilo Sloveniji iz solidarnostnega sklada

Dolgotrajni, zahtevni postopki

Glede postopkov cenitev za 258 objektov, za katere je vlada že potrdila sklep o odstranitvi, pa je Šefic pojasnil, da so za okoli 200 od njih že končana tudi cenitvena poročila, preostala pa naj bi bila dokončana do konca oktobra. V prvi polovici novembra pa načrtujejo predstavitve teh cenitvenih poročil v okviru terenskih obiskov predstavnikov vladne službe za obnovo po poplavah. Do zdaj sta sicer višino ocenjene vrednosti domov zavrnila le dva lastnika.

"Razumem, da tisti, ki čakajo na te odločitve, težko čakajo, ni enostavno, vendar menim, da jim je zdaj, ko smo te postopke končali, ko je že skoraj 200 cenitev opravljenih in ko vedo, s čim razpolagajo, in jim je jasno, kakšni bodo njihovi prihodnji koraki, večinoma bistveno lažje. Z vsemi bomo delali naprej in pomagali tam, kjer je mogoče, zato da bodo vsi nadaljnji postopki tekli čim hitreje," je poudaril Šefic.

Trenutno je sicer končanih in v postopku podpisa 18 pogodb z upravičenci, ki so se odločili za izplačilo odškodnine. Ko bodo pogodbe podpisane, bo lastnica teh objektov postala država. "Po pogodbi je obveznost države, da izplača odškodnino v 30 dneh po tem, ko je pogodba podpisana oziroma ko so overjeni vsi podpisi ter končani vsi postopki, ki jih izvajamo," je razložil. Da so izpolnjeni pogoji za prenos objekta na državo, morajo imeti lastniki urejene tudi zemljiškoknjižne zadeve in poplačane morebitne hipotekarne kredite, ob tem opozarjajo v vladni službi za obnovo.

Iskanje parcel za nadomestno gradnjo

Sorodna novica "Poškodovane stvari lahko popraviš in nadomestiš, duše pa ne moreš tako zlahka"

Sočasno s tem v 23 občinah tečejo tudi postopki pridobivanja parcel za nadomestitveno gradnjo, za katero je do zdaj v pogovorih interes izkazalo le tri do pet lastnikov objektov, ki so predvideni za odstranitev. Večina je namreč še vedno takšnih, ki si želijo dom postaviti sami. "V nekaterih občinah razpolagajo tudi z že obstoječimi stavbnimi zemljišči in tam se bodo lahko upravičenci, ki se bodo odločali za gradnjo, tudi dogovorili za nakup teh parcel. Z odškodninami, ki jih bodo dobili, bodo lahko tudi kupili zemljišča, kakršna jim ustrezajo," je še dejal Šefic.

Ob tem je še poudaril, da bodo imeli v vseh občinah pri nakupu teh zemljišč prednost prizadeti v lanskih poplavah, šele potem tudi drugi interesenti.

Glede možnost posebnih shem za posojila za prizadete v poplavah, ki jih predvideva zakon o obnovi, pa pričakuje, da bodo banke pristopile v te sheme in da bodo ljudem, ki najbolj potrebujejo ugodnejša posojila, te tudi ponudile.

Evroposlanci potrdili solidarnostni denar za Slovenijo