Vlada napoveduje davčni boj proti sladkim pijačam. Po novem zakonu bi bile obdavčene z višjo 22-odstotno stopnjo DDV-ja. Foto: Pixabay
Vlada napoveduje davčni boj proti sladkim pijačam. Po novem zakonu bi bile obdavčene z višjo 22-odstotno stopnjo DDV-ja. Foto: Pixabay

Finančno ministrstvo je na podlagi pripomb iz javne razprave pripravilo predloge zakonov iz prvega svežnja davčnih sprememb za obravnavo na seji vlade v sredo.

Že pred počitnicami je ministrstvo napovedalo zaostritev pravil glede obdavčitve po normiranih stroških, torej brez vodenja evidenc o dejanskih odhodkih. Po novem naj bi bila ta možnost na voljo le še s. p.-jem, ne pa več d. o. o.-jem. Iz kroga upravičencev bodo izpadli vsi, katerih prihodki bodo v dveh letih presegli 120.000 evrov oziroma povprečno 60.000 na leto.

Do zdaj je bila meja 300.000. Za popoldanske normirance je in bo nižja. Pri tem ne bo prehodnega obdobja – kot je predvideno, bosta za prihodnje leto pomembni letošnje in lansko leto. Po še neuradnih ocenah bo zaradi teh zaostritev iz sistema izpadlo skupno približno 8000 zdajšnjih polnih in popoldanskih normirancev. Da bodo lažje preverjali morebitni obstoj elementov delovnega razmerja, bodo po novem morali normiranci enkrat letno poročati o poslih s povezanimi osebami oziroma delodajalcem.

Malim pivovarjem bi omogočili plačilo polovične trošarine za do 150.000 hektolitrov. Foto: Pixabay
Malim pivovarjem bi omogočili plačilo polovične trošarine za do 150.000 hektolitrov. Foto: Pixabay

Višji davek za sladke pijače

Na podlagi pripomb je ministrstvo predvidelo več sprememb – že takoj je umaknilo zahtevo za tiskanje računov za nakupe blaga na avtomatih, na opozorila industrije so prilagodili tudi napovedan dvig DDV-ja na sladke in energijske pijače z znižane na 22-odstotno stopnjo. Na nižji 9,5-odstotni stopnji bodo poleg 100-odstotno naravnih sokov ostale tudi vode z aromo.

Višja trošarina na alkohol

Z novelo bodo za sedem odstotkov dvignili trošarine na pivo in žgane pijače, malim pivovarjem pa omogočili plačilo polovične trošarine za do 150.000 hektolitrov na leto, zdaj imajo popust le za 20.000 hektolitrov.

Podrobnosti o teh in drugih rešitvah iz prvega davčnega svežnja bo ministrstvo, kot napovedujejo, uradno pojasnjevalo po potrditvi na vladi. Do konca leta naj bi pripravili izhodišča za drugi sveženj, ki naj bi zadeval razbremenitev dela, obdavčitev premoženja in spodbude za razvoj kapitalskega trga.