Avstrijski predsednik meni, da bi lahko predlagano rešitev podprla tudi večina Slovencev na avstrijskem Koroškem. Foto: EPA
Avstrijski predsednik meni, da bi lahko predlagano rešitev podprla tudi večina Slovencev na avstrijskem Koroškem. Foto: EPA
Koroški deželni glavar Haider

Predlagano ureditev je označil kot najboljšo v zadnjih 50 letih, sprejemljiva pa se mu zdi tudi ustavnopravna ureditev, ki naj bi dvojezične krajevne napise zagotovila. Po njegovem mnenju dogovor ne nasprotuje ustavnemu sodišču, in ostaja v okvirih, začrtanih z Avstrijsko državno pogodbo, kar naj bi potrdil tudi nekdanji predsednik ustavnega sodišča Ludwig Adamovich, sedaj svetovalec v uradu avstrijskega predsednika.

Avstrijski koalicijski partnerki, ljudska stranka in Zavezništvo za Avstrijo, sta v četrtek v dogovoru z Zvezo slovenskih organizacij in Skupnostjo koroških Slovencev sprejeli novo ureditev dvojezične topografije za 141 krajev na avstrijskem Koroškem leta 2009. Napise naj bi postavili v občine, kjer živi najmanj 15 odstotkov pripadnikov slovenske manjšine, in tam v kraje, kjer jih je najmanj 10 odstotkov. Dogovor bo veljal, če ga bo avstrijski parlament potrdil z dvotretjinsko večino.

Haider spet preliva nestrpnost
Koroški deželni glavar Jörg Haider meni, da gre pri dogovoru za konsenz brez zmagovalcev in poražencev. Zdaj naj bi se na avstrijskem Koroškem ponovno vzpostavil mir, ki naj bi ga po Haiderjevem prepričanju leta 2001 ogrožale provokacije podpredsednika Narodnega sveta koroških Slovencev Rudija Vouka in drugih. Sam je celo dejal, da je z dogovorom preprečil nekaj hujšega, saj je bilo sprva načrtovanih skoraj 400 dvojezičnih tabel, zdaj pa jih bo le 141.