Tokratna poteza koroškega deželnega glavarja bi ga lahko morda privedla pred sodišče. Foto: EPA
Tokratna poteza koroškega deželnega glavarja bi ga lahko morda privedla pred sodišče. Foto: EPA

Koroški deželni glavar Jörg Haider je enojezične krajevne table Bleiburg, ki označujejo začetek in konec Pliberka, skupaj z deželnim svetnikom za promet Gerhardom Dörflerjem za nekaj metrov prestavil včeraj.

Uslužbenci cestne uprave so premaknili še tri enojezične krajevne table, da bi tako preprečili izpolnitev razsodbe avstrijskega ustavnega sodišča, v skladu s katero bi moral biti Pliberk označen dvojezično.

Sodnik Funk je za avstrijsko državno televizijo pojasnil, da gre za oviranje in preprečevanje zakonsko določenih pravic manjšine, zato bi bila lahko zadeva zanimiva tudi za državno tožilstvo.

Jeraj poziva Rupla, naj ukrepa
Zaradi prestavljanja tabel je predsednik komisije državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve Jožef Jeraj zunanjega ministra Dimitrija Rupla pozval, naj primerno ukrepa pri avstrijski vladi.

Haider bo zbiral podpise za referendum
Haider je že zavrnil vsakršna namigovanja o kršenju zakonov in hkrati za ponedeljek napovedal začetek zbiranja 15.000 podpisov, kolikor je potrebnih za izvedbo vsekoroškega referenduma o dvojezičnih krajevnih tablah.