Koroški deželni glavar razmišlja o tožbi. Foto:
Koroški deželni glavar razmišlja o tožbi. Foto:

Korektna izpolnitev te razsodbe je naloga v naslednjih mesecih.

Avstrijski predsednik o razsodbi glede napisov
Tabla z nemškim napisom za Pliberk
Do 30. junija morajo nemškemu napisu dodati še slovensko ime kraja. Foto: RTV SLO

Haider meni, da je odločitev sodišča politična in ne ustavnopravna, zato razmišlja o tožbi predsednika sodišča Karla Korinka. V sredo je avstrijsko ustavno sodišče odločilo, da morajo ponovno postaviti dvojezične krajevne table na avstrijskem Koroškem.

Sodniki so odločali o dvojezičnih napisih v krajih Pliberk-Drveša vas in Pliberk ter odločili, da morajo do 30. junija 2006 nemškima zapisoma teh krajev dodati še slovensko ime.

Fischer podprl Korinka

Avstrijski pravniki menijo, da bi bila tožba absurdna in popolnoma nepredstavljiva. Predsednik ustavnega sodišča namreč nima pravice do glasovanja. Podporu delu Korinka je izrazil tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer, ki je razsodbo ocenil kot pravno brezhibno, Korinki pa izrazil popolno zaupanje.

Haider zatrjuje, da naj bi mu Korinek večkrat osebno in pred pričami zagotovil, da ne bo dovolil enake odločitve kot leta 2001 pod predsedovanjem Korinekovega predhodnika Ludwiga Adamovicha.

Dovolj 10-odstotni delež
Takrat so sodniki razveljavili določilo, po katerem so dvojezične krajevne oznake obvezne v občinah, v katerih živi vsaj 25 odstotkov manjšinskega prebivalstva.
Ustavni sodniki so odločili, da za postavitev dvojezičnih napisov zadostuje, da manjšinsko prebivalstvo predstavlja okoli 10 odstotkov prebivalstva skozi daljše obdobje.

Haider trdi, da razsodbe ustavnega sodišča temeljijo na nezanesljivih osnovah, za končno rešitev pa naj bi bilo po njegovem potrebno ugotoviti število pripadnikov slovenske manjšine.

Korektna izpolnitev te razsodbe je naloga v naslednjih mesecih.

Avstrijski predsednik o razsodbi glede napisov