Foto:
Foto:
Po Vajglovih besedah Slovenija zgledno skrbi za manjšine.

Koroški deželni glavar se je odzval tudi na besede slovenskega zunanjega ministra Iva Vajgla, ki je dejal, da v razpravi glede dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem vlada nestrpnost.

Haider meni, da Slovenija sama ne zagotavlja niti osnovnih pravic manjšinam, saj nemško govoreči "Staroavstrijci" nimajo uresničene pravice do dvojezičnosti.

Glede problematike dvojezičnih krajevnih napisov pa je Haider dejal, da pogreša več "dejanskosti".

Vrsta obtožb oziroma groženj, ki so skazile slovesnosti ob jubileju sklenitve avstrijske državne pogodbe, ne more biti prava pot, pravi koroški glavar. Tudi znotraj manjšine so te metode skrajno nedopustne, je ocenil Haider in znova poudaril, da za vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov ni odgovoren on oziroma dežela, ampak zvezna oblast.

Pred tem je slovenski zunanji minister Vajgl v pogovoru za avstrijski radio poudaril, da ga v Avstriji motita dve stvari. Po Vajglovih besedah so to nestrpnost, ki se je pokazala pri vprašanju dvojezičnih krajevnih napisov in nekatere izjave skrajnih politikov.

Vajgl: Avstrija ne zagotavlja dvojezičnosti
Položaj koroških Slovencev je bil od nekdaj tema v avstrijsko-slovenskih odnosih, je povedal Vajgl. Slovenija se je vedno razumela kot zaščitnica svoje manjšine, prav tako kot Avstrija nemške manjšine v Italiji, je povedal. Vajgl je še dodal, da gre pri tem za obvezo dveh držav, da se manjšina v eni državi počuti dobro in varno in ji je zagotovljena njena kulturna identiteta.

Kjer živita italijanska in madžarska manjšina, je zagotovljena stoodstotna dvojezičnost. Tega ni nikoli nihče postavljal pod vprašaj. V Sloveniji ni bil nikoli poškodovan ali odstranjen noben krajevni napis, je dejal Vajgl in dodal, da je problem, ker v delih Avstrije temu ni tako.