Avstrijski deželni glavar je evroposlancem zatrdil, da si Avstrija prizadeva za rešitev vprašanja tabel. Foto: EPA
Avstrijski deželni glavar je evroposlancem zatrdil, da si Avstrija prizadeva za rešitev vprašanja tabel. Foto: EPA
Avstrijska evroposlanka je izrazila upanje, da bo Avstrija kmalu postavila dvojezične table. Foto: RTV SLO

Delegacija poslanske skupine liberalcev in demokratov za Evropo v evropskem parlamentu (ALDE) je Haiderja opozorila na pomen dvojezičnih krajevnih oznak za identiteto manjšin. Haider je dejal, da si avstrijska stran vseskozi prizadeva za ureditev vprašanja tabel in poudaril pripravljenost tako večine kot manjšine za dialog.

Avstrijski glavar je dejal, da asimilacijski pritiski na manjšine obstajajo po vsej Evropi in pri tem omenil tudi t. i. staroavstrijsko manjšino v Sloveniji. Izrazil je tudi prepričanje, da je treba manjšinska vprašanja izvzeti iz zgodovine, Avstrija naj bi se tako oddaljila od zgodovinske perspektive z avstrijsko državno pogodbo.

Zavzel se je še za čezmejni sporazum med Koroško, Slovenijo in Furlanijo - Julijsko krajino, po katerem bi ob določenem deležu manjšine postavili trijezične table.

Slovenska evroposlanka Mojca Drčar Murko je dejala, da so se pogovarjali o zaščiti prvotnih manjšin, avstrijska evroposlanka Karin Resetarits pa je dejala, da pričakuje, da bo Avstrija kmalu postavila dvojezične krajevne table v 158 krajih. Haider je delegaciji tudi obljubil, da bo država namenila več denarja dvojezičnim vrtcem, če se bo pokazala potreba po tem.