Haider meni, da je za postavitev tabel v prvi vrsti odgovorna zvezna vlada na Dunaju. Foto: EPA
Haider meni, da je za postavitev tabel v prvi vrsti odgovorna zvezna vlada na Dunaju. Foto: EPA

S tem se je Haider odzval na izjave predsednika avstrijskega ustavnega sodišča, Karla Korinka, ki je dejal, da bi morala koroška deželna vlada izpolniti pravno obvezo in postaviti dvojezične table.

Korinek je dodal, da neupoštevanje odločitev ustavnega sodišča iz leta 2001 sicer ne predvideva kazenskih sankcij, ima pa postavitev tabel velik simbolni pomen.

Pravno gledano dvojezične krajevne table niso nič drugega kot prometni znaki, zato je po pravni poti težko izterjati njihovo postavitev, pojasnjuje predsednik najvišje sodne instance v državi.

Prizadevanja za dosego konsenzov sicer ocenjuje pozitivno, vendar pa "kjer obstaja pravna obveza, je to pravno obvezo treba izpolniti," dodaja Korinek, ki pojasnjuje, da je iz razsodbe ustavnega sodišča s 13. decembra 2001 jasno razvidno, da je potrebno dvojezične krajevne table namestiti v tistih krajih, ki imajo skozi daljše obdobje v povprečju deset odstotkov slovenskega prebivalstva.

Haider je v odgovoru dejal, da Koroška v ničemer ne zamuja, obenem pa je izrazil upanje, da Korinek "tega ni izjavil zavestno, da bi kanclerjevi stranki naredil uslugo, saj je za uresničitev pristojna republika."

Srečanje s predstavniki občin
Glavar je sicer napovedal srečanje z župani in vodji posameznih občinskih strank ter s cerkvijo v prizadetih občinah, da bi tako izpolnil željo avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla za pripravo predlogov o rešitvi omenjenega vprašanja.

Opozarja še, da pred sodišči poteka 20 postopkov zaradi zavestne prehitre vožnje skozi naselja. Vse prekrške naj bi povzročili člani Narodnega sveta koroških Slovencev, ki s tem le podalšujejo spor zaradi krajevnih napisov. Kancler Schüssel bi moral po Haiderjevem mnenju posredovati in kršitelje pozvati, naj opustijo takšna provokativna dejanja.