Koroški deželni glavar napoveduje intenzivna pogajanja. Foto: EPA
Koroški deželni glavar napoveduje intenzivna pogajanja. Foto: EPA
Dvojezični napis
Haider želi, da bi problem dvojezičnih napisov uredili še pred počitnicami. Foto: RTV SLO

38,3 odstotka vprašanih se je v povpraševanju Jörga Haiderja zavzelo za nadaljnja pogajanja, 9,3 odstotka vprašanih pa podpira osnutek topografske uredbe, ki jo je predlagal avstrijski kancler Wolfgang Schüssel. Povpraševanje je potekalo po pošti, izmed 43.902 naslovnikov pa jih je odgovorilo 46 odstotkov.

S pomočjo vprašalnika so udeleženci lahko podprli Schüsslov predlog, ki predvideva postavitev dvojezičnih tabel v 158 krajih, ali pa so podprli ureditev, ki predvideva postavitev tabel v manj krajih. Tretja možnost je bilo nasprotovanje postavitvi dodatnih dvojezičnih tabel, za kar se je zavzela večina vprašanih.

Ob razglasitvi izidov je koroški deželni glavar glede dvojezičnih tabel napovedal pogajanja na avstrijski zvezni ravni. Haider si želi, da bi rešitev dosegli še pred parlamentarnimi počitnicami, služiti mora socialnemu miru, sprejemliva pa mora biti tako za zagovornike kot za nasprotnike dvojezičnih tabel.

Enotna lista opozarja
Enotna lista je v odzivu na Haiderjevo predstavitev izidov povpraševanja opozorila, da se več kot polovica prebivalcev ni odzvala na anketo.