Še vedno proti dvojezičnim krajevnim tablam. Foto: RTV SLO
Še vedno proti dvojezičnim krajevnim tablam. Foto: RTV SLO
Franc Pukšič
Nestrpnost do slovenske manjšine na Koroškem je šla čez vse meje. Foto: RTV SLO

Haider vsem odločbam sodišča očita, da niso v redu, saj se sodniki po njegovem mnenju naslanjajo zgolj na podatke s splošnih popisov prebivalstva, ne pa tudi s posebnega manjšinskega popisa iz leta 1976. Ponovil je grožnjo s tožbo zaradi obrekovanja zoper predsednika avstrijskega ustavnega sodišča Karla Kolinka, če bi ta tudi v prihodnje trdil, da Koroška zamuja z izpolnjevanjem svojih zakonskih obveznosti.

Skupaj z avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom sta župane južnokoroških občin 13. januarja povabila na pogovor o krajevnih napisih. Haider je še dejal, da je potrebno manjšinska vprašanja obravnavati v paketu, zadnjo odločbo ustavnega sodišča, ki se nanaša na napise v Pliberku - Drveši vasi in Pliberku, pa označil za neizvedljivo.

Socialdemokrati in Zeleni za dvojezične table
Predstavnik avstrijskih socialdemokratov, zadolžen za ustavna vprašanja je od kanclerja Schüssla zahteval, da se od škandaloznih izjav koroškega deželnega glavarja na račun predsednika ustavnega sodišča distancira.

Referentka za manjšinjska vprašanja pri stranki Zelenih je medtem zahtevala izpolnitev odločb glede topografije, od avstrijskega kanclerja pa uredbo, preko katere bi Haider moral postaviti manjkajoče krajevne napise.Vladna ljudska stranka se do manjšinskega vprašanja še ni opredelila.

Pukšič: Haiderjeve izjave politično motivirane
Na izjavo koroškega deželnega glavarja, da je odločba avstrijskega ustavnega sodišča, da morajo krajevne oblasti na avstrijskem Koroškem postaviti še dve dvojezični krajevni tabli, politično motivirana, se je danes odzval nekdanji državni sekretar za Slovence v zamejstvu in po svetu Franc Pukšič.

Po njegovem mnenju je šla nestrpnost do slovenske manjšine že čez vse meje, ostaja samo še upanje, da bo predsedovanje Evropski uniji v začetku prihodnjega leta Avstrijo prisililo k spoštovanju že sprejetih evropskih standardov do slovenske manjšine.