Haider zanika temelje pravne države. Foto: EPA
Haider zanika temelje pravne države. Foto: EPA

Haiderjevo ravnanje ni nič drugega kot zanikanje ustanov pravne države.

Ludwig Adamovich
Dvojezični napis
Zaradi dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem večkrat zavre kri. Foto: RTV SLO

Način, kako koroški deželni glavar pred odločitve ustavnega sodišča postavlja "ljudstvo", je po mnenju Adamovicha nesprejemljivo. Avstrijski pravni strokovnjak še meni, da o manjšinskih vprašanjih nikakor ni mogoče odločati s sklicevanjem na voljo ljudstva.

Haiderjev vprašalnik, na podlagi katerega namerava rešiti vprašanje napisov na avstrijskem Koroškem, je tudi po mnenju podpredsednika Narodnega sveta koroških Slovencev in odvetnika Rudija Vouka nesprejemljiva rešitev. Dodal je, da zakon ne predvideva take oblike sodelovanja ljudi pri odločanju, temveč dopušča le referendum ali posamezne plebiscite po občinah.

Vouk obenem tudi dvomi o uspešnosti okrogle mize z župani južnokoroških občin, ki jo je sklical avstrijski kancler Wolfgang Schüssel, saj nanjo niso bili povabljeni vsi župani.

Korošci proti tablam
Javnomnenjska raziskava, objavljena v tedniku Kärnten Woche, je pokazala, da je večina prebivalcev proti postavljanju novih dvojezičnih tabel. Od tistih, ki so se želeli opredeliti, jih je 56 odstotkov glasovalo proti, 44 pa za. V raziskavi, ki je potekala med 5. in 8. januarjem, je sodelovalo 400 prebivalcev, 16 odstotkov pa jih na vprašanje ni želelo odgovarjati.

Haiderjevo ravnanje ni nič drugega kot zanikanje ustanov pravne države.

Ludwig Adamovich