Zeleni zahtevajo ukrepanje zveznih oblasti. Foto: RTV SLO
Zeleni zahtevajo ukrepanje zveznih oblasti. Foto: RTV SLO
Jörg Haider
Haiderja utegne zaradi dvojezične table doleteti postopek pred ustavnim sodiščem. Foto: EPA

Koroški deželni glavar naj bi namreč z naročilom o odstranitvi table, postavljene z odlokom pristojnega glavarstva Velikovec, kršil ustavnopravna in zakonska določila.

Haider se je za odstranitev table odločil, ker naj kraj Bela v občini Železna Kapla v skladu s prometnimi predpisi kot naselje ne bi bil upravičen do oznake. Iz protesta je odstranitev table oviral Franc Jožef Smrtnik, ki se je za 30 ur priklenil na tablo.

Komisija DZ-ja na Koroškem
Na avstrijskem Koroškem se je v torek mudila delegacija komisije DZ-ja za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu pod vodstvom predsednika Janeza Krambergerja.

Člani komisije so se sestali s poslanskimi skupinami vseh deželnozborskih strank. Kramberger je pojasnil, da so vse stranke razen stranke BZÖ deželnega glavarja Jörga Haiderja pokazale razumevanje za pripombe komisije glede položaja slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Kramberger je še povedal, da je sogovornike med drugim zanimala načrtovana upodobitev knežjega kamna na slovenskem evrokovancu za dva centa. Kramberger je od sogovornikov dobil zagotovila, da tega "absolutno ne vidijo kot provokacijo" in da v tem nikakor ne vidijo težave tudi zato, ker gre za evropski denar.