Foto:
Foto:
Dogovor o dvojezičnih napisih še daleč?

Na njej naj bi na pobudo avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla nadaljevali pogovore o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem. Haiderja je razjezilo pismo Narodnega sveta koroških Slovencev, v katerem so kanclerju Schüsslu predstavili okvire, sprejemljive za slovensko manjšino.

Haider je sporočil, da se mu zdijo predlogi nesmiselni, Slovencem pa očita, da so sami krivi za predčasen konec pogajanj v prejšnjem krogu. Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je danes v pojasnilu zavrnil Haiderjeve očitke. "Premierju Schüsslu smo v odprtem pismu predstavili nov predlog, da bi razpravo premaknili z mrtve točke, očitno z uspehom, saj je naslednji dan sklical konferenco konsenza," je dejal glavni tajnik NSKS Marjan Pipp.

Negotova usoda pogovorov?
Radio Slovenija je poročal, da Schüssel verjetno ne bo tvegal spora s koroškimi svobodnjaki, tako da je usoda pogovorov negotova. Zaradi ponovne zaostritve odnosov naj bi bili na Narodni svet koroških Slovencev jezni tudi v drugih dveh majnšinskih organizacijah - Skupnosti koroških Slovencev, ki jo vodi Bernard Sadovnik, in Zvezi slovenskih organizacij, ki jo vodi Marjan Sturm.

Ostale koroške stranke so se odzvale različno. Za Zelene je razburjenje v vrstah koroške svobodnjaške stranke "umetno". Koroška Ljudska stranka poziva k dialogu, Heimatdienst pa je dal vedeti, da je za konferenco, vendar brez predpogojev.