Nekoga zelo motijo slovenski napisi v občini Bilčovs. Foto:
Nekoga zelo motijo slovenski napisi v občini Bilčovs. Foto:
Slovenski napis na šoli je izginil le nekaj dni za kažipotom in krajevno tablo. Foto: RTV SLO

Narodni svet koroških Slovencev in Enotna lista sta sporočila, da so izginotje napisa "šola" opazili v sredo. Že v noči na ponedeljek pa so neznanci v Bilčovsu odstranili slovenski kažipot in krajevni napis.

NSKS je zaradi dogodkov v občini izrazil zaskrbljenost, oblasti pa pozval, naj storilce izsledijo in dejavno branijo demokratično pravno državo.

Županja obsodila dejanje domačinov
V Enotni listi pa so prepričani, da je za novim napadom na dvojezičnost odgovorna skupina domačinov, ki se počuti zelo varno in terorizira prebivalstvo v občini.

Občinski odbornik EL-ja in predstavnik občine Bilčovs Miha Zablatnik je zato vse frakcije v občinski upravi, kot tudi stranke in politične dejavnike na deželni in zvezni ravni, pozval, naj ostro obsodijo napade na znamenja vidne dvojezičnosti v Bilčovsu.

Dejanje, uperjeno proti slovenski manjšini, je ostro obsodila in obžalovala tudi županja Bilčovsa Stefi Quantschnig, ob tem pa dejala, da so v Bilčovsu osebe, ki očitno mislijo, da lahko počno, kar se jim zljubi. Županja je napad prijavila tudi policiji.