Vladna palača na Gregorčičevi v Ljubljani. Tokratna seja vlade je bila sicer dopisna. Foto: BoBo
Vladna palača na Gregorčičevi v Ljubljani. Tokratna seja vlade je bila sicer dopisna. Foto: BoBo
Sorodna novica V Vesni ocenjujejo, da referendumsko vprašanje o JEK-u 2 ni primerno – obrnili so se tudi na sodišče

Stranka Vesna je v sredo vložila pobudo za presojo ustavnosti in predlog za začasno zadržanje odloka o razpisu referenduma glede Jedrske elektrarne Krško 2 (JEK 2). V stranki menijo, da je referendumsko vprašanje zastavljeno "močno zavajajoče in sugestivno". V petek je sledila še ena pobuda, ki so jo vložili Dušan Plut in organizaciji Focus ter PIC. Tudi ta pobuda pravi, da je referendumsko vprašanje sugestivno in nejasno, kar po njihovem mnenju pomeni, da se posega v pravico volivcev, da izrekajo svojo voljo na referendumu.

Sorodna novica Druga pobuda za ustavno presojo referenduma o JEK-u 2: Vprašanje je sugestivno in nejasno

Vlada je na dopisni seji sprejela mnenje o teh pobudah. Ocenjuje, da sta oba predloga neutemeljena. Vlada opozarja, da gre za posvetovalni referendum, ki omogoča izražanje mnenja o določenem vprašanju, vendar DZ na izid referenduma ni vezan.

Posvetovalni referendum zato ne more ustvarjati pravnih posledic, opozarjajo v vladi Roberta Goloba. "Ker je posvetovalni referendum nezavezujoč, ne more posegati v ustavne pravice, saj ne povzroča neposrednih pravnih učinkov, ki bi lahko vplivali na pravice državljanov ali drugih pravnih subjektov. V obravnavanem primeru, kjer gre za referendum o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo, ni podan."

Ker referendum nima pravnih posledic, tudi ni pogojev za začasno zadržanje izvrševanja odloka o referendumu, pravijo na vladi.

Vlada poudarja, da bo dokončna odločitev o gradnji Jedrske elektrarne Krško 2 sprejeta v obliki zakona.

DZ je odlok o razpisu referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo sprejel 10. oktobra, sedaj pa je pobudo poslal vladi in jo zaprosil za podajo mnenja.

Posvetovalni referendum bo 24. novembra letos.