O prednostih malega dela je spregovorila tudi podpredsednica stranke LDS Zdenka Cerar. Foto: MMC RTV SLO
O prednostih malega dela je spregovorila tudi podpredsednica stranke LDS Zdenka Cerar. Foto: MMC RTV SLO

Na zadnji novinarski konferenci pred nedeljskim odločanjem na referendumu o malem delu so v LDS-u podpredsednica stranke Zdenka Cerar, poslanec Ljubo Germič in predsednik Mlade liberalne demokracije Borut Cink predstavili stališča do zakona.

Cerjarjeva: Prva naloga študentov je študij
"Malo delo omogoča študentom in dijakom, da se posvetijo študiju, hkrati pa dopušča, da si služijo kruh," pojasnjuje Zdenka Cerar. Ob tem opozarja na medgeneracijsko solidarnost, kar zakon po njenem mnenju predstavlja, saj med drugim vnaša tudi "vrednote in poštenost".

Cerarjeva še poudarja, da delodajalci "zaposlujejo študente na tista delovna mesta, kjer bi morali biti redno zaposleni", in dodaja, da zakon o malem delu to preprečuje, saj "delodajalci ne bodo na nekaj mesecev na novo učili študentov", ampak bodo raje redno zaposlovali.

"Ni prav, da se tak zakon izkorišča za opredelitve, ali je nekdo za vlado ali proti," je še poudarila Cerarjeva. Prepičana je, da "so Slovenci zaupanja vredni ljudje" in da bodo "pogledali, ugotovili, kakšen je osnovni pomen zakona, pretehtali in se odločili".

Cink: Osnovna dejavnost študentskih servisov ni trženje
Tudi Borut Cink je poudaril, da malo delo ne bo posegalo v možnost dela dijakov in študentov. Opozoril je na problem 30.000 fiktivno vpisanih študentov, ki izkoriščajo status za delo preko študentskih napotnic, študentski servisi pa na ta račun služijo. "Z novim zakonom tako ne bo prišlo do poskusa nakupov največje diskoteke v Ljubljani," je povedal Cink in poudaril, da "osnovna dejavnost študentskih servisov ni trženje".

"Večina koncesijskih dajatev bo šlo v štipendijski sklad in rizični sklad," nadalje pojasnjuje Cink in dodaja, da bodo denar dobivale tudi študentske organizacije. Ob tem je izpostavil še nekatere organizacije, ki se v predreferendumsko kampanjo niso prijavile, medtem ko študentom "aktivno pošiljajo sms-e proti malemu delu".

Germič: Pomembna so delovna mesta
"Ohranitev delovnih mest je temeljna naloga in odgovornost vsake vlade," je povedal Ljubo Germič. Poudaril je, da se v LDS-u zavedajo, da gre pri zakonu o malem delu za izvajanje del, ki niso enaka rednim oblikam dela, vendar pa ta oblika dela "trem skupinam omogoča, da si izboljšajo socialni status".

"Nekateri v predreferendumski kampanji poudarjajo, da zakon lomi hrbtenico in da tega ne smemo dovoliti - ni res - zakon nikomur ne lomi hrbtenice," je zatrdil Germič, ampak prinaša "omejitve, da ne bi prišlo do anomalij, kot se dogaja zdaj".

Germič še poudarja, da se bo opravljeno delo štelo v pokojninsko dobo, kar do zdaj ni veljalo, in zanika podobnost z nemškim modelom, saj zakon o malem delu v nasprotju z nemškim "ni namenjen vsakomur in ni brez omejitev". Prav tako poudarja, da bo posebna komisija spremljala izvajanje zakona in da so "možni kasnješi popravki".

V LDS-u so po Germičevih besedah podporo zakonu pogojevali z zakonom o štipendiranju, ki bo "zakon o malem delu dopolnil".