Na ministrstvu pripravljajo dokumentacijo za zunanjo revizijo, sledilo bo zbiranje ponudb, izvajalec revizije pa naj bi bil izbran v prihodnjih tednih. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Na ministrstvu pripravljajo dokumentacijo za zunanjo revizijo, sledilo bo zbiranje ponudb, izvajalec revizije pa naj bi bil izbran v prihodnjih tednih. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica Obremenilno poročilo o stavbi na Litijski cesti. Dominika Švarc Pipan: Nisem bila kontaktirana.

Na pravosodnem ministrstvu pravijo, da so se za to odločili zaradi dvomov, ali je bila notranja revizija narejena nepristransko, je za TV Slovenija poročala novinarka Sara Dvorjak.

Revizorka Suzana Hötzl, ki dela na ministrstvu, je v notranji reviziji nakupa ugotovila, da je bil denar zagotovljen z nezakonito prerazporeditvijo sredstev, kar je obremenilo nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan, finančnega ministra Klemna Boštjančiča in premierja Roberta Goloba. Enake so bile prve, sicer neuradne, ugotovitve Računskega sodišča.

Sorodna novica Osnutek poročila Računskega sodišča: številne kršitve pri nakupu stavbe na Litijski in računalnikov

Na notranjo revizijo so se nato usule kritike, tudi ministrov in premierja, da jim revizorka ni dala možnosti pripomb, pa tudi, da naj bi bila z nakupom ves čas seznanjena.

To potrjuje tudi zapisnik z decembrskega sestanka, ki ga je pridobil portal N1. Kot poročajo, je revizorko s projektom seznanjal Simon Starček, ki je vodil nakup stavbe, revizorka pa naj bi svetovala, kako rešiti prostorsko problematiko ljubljanskih sodišč.

Ali je bila notranja revizija narejena po vseh pravilih ali ne, sicer že preverja urad za nadzor proračuna. Gre za izredni nadzor, za nekakšno revizijo revizije, ki se ne ukvarja z vsebino, pač pa le s tem, kako je notranja revizija nastala. Ta nadzor je zahtevala ministrica Andreja Katič, ki pa bo zdaj, kot rečeno, naročila še zunanji pregled nakupa.

Ministrstvo za pravosodje še ni sprejelo odločitve, za kaj bo stavbo uporabilo. Od tega so sicer odvisne vse druge dejavnosti, kot so obnova in upravni postopki. Ministrstvo je stavbo zavarovalo in okoli nje postavilo ograjo.

Odprto ostaja tudi vprašanje parkirišč, ki so v lasti podjetja Lidl. Ministrstvu z njim še ni uspelo skleniti dogovora.

Težava pa je tudi 35 kvadratnih metrov veliko zemljišče tik ob stavbi, ki je še vedno v lasti prodajalca Sebastjana Vežnaverja. Ta pravi, da bi zemljišče državi podaril, če bi se mu premier Golob opravičil v parlamentu, je še poročala TV Slovenija.

Novi zapleti s sodno stavbo na Litijski