Žetone in obstoječe mesečne vozovnice bodo ukinili 31. avgusta, do konca leta pa bo še mogoče plačevati z gotovino. Foto: MMC RTV SLO
Žetone in obstoječe mesečne vozovnice bodo ukinili 31. avgusta, do konca leta pa bo še mogoče plačevati z gotovino. Foto: MMC RTV SLO
Posamezno območje vrtičkov bo od zdaj moralo imeti enotno funkcionalno in oblikovno zasnovo. Foto: MMC RTV SLO

Osnutek odloka predvideva uvedbo brezkontaktne kartice Urbane, ki ima status dobroimetja. Uporabljala se bo za plačilo prevoza z mestnim linijskim prevozom potnikov, za parkiranje na javnih parkirnih površinah, za prevoz z vzpenjačo in za plačilo še nekaterih drugih javnih storitev.

Če boste prestopili v 90 minutah, boste plačali le eno vožnjo
Vožnjo z avtobusom bo mogoče plačati z vrednostno vozovnico z možnostjo prestopanja brez doplačila v roku 90 minut, plačevanje z gotovino pa bo nadomestilo plačilo z mobilnim telefonom, pri čemer prej omenjene ugodnosti ne bo. Žetone in obstoječe mesečne vozovnice bodo ukinili 31. avgusta, do konca leta pa bo še mogoče plačevati z gotovino. Koliko bo vozovnica stala, za zdaj še ni jasno, bo pa ceno določil mestni svet.

Mesečne vozovnice za šolarje in upokojence, ki niso občani MOL-a, bodo začeli uporabljati 1.
septembra 2010, če ne bo uveljavljena subvencija države. Do tedaj pa je cena enaka, ne glede na stalno prebivališčem, so še sklenili mestni svetniki.

Uvajajo centralno evidenco vpisov v vrtec
Mestni svet MOL-a je sicer razpravljal še o odloku o sprejemu otrok v vrtec, ki bo omogočil centralno evidenco vpisanih otrok in pregled nad podvojenimi vlogami, in ga tudi soglasno podprl. Kot je pojasnila načelnica oddelka za predšolsko vzgojo Marija Fabčič, bo vpis potekal od 1. do 15. aprila, starši pa bodo dobili odločbe o sprejemu v vrtec do prvomajskih praznikov.

Komisija za sprejem otrok bo pri svojem delu upoštevala enotne kriterije. Kot je pojasnila Fabčičeva, odlok prinaša večje število točk (50) za otroke s stalnim prebivališčem v MOL-u. Dodatne točke bodo dobile tudi študentske družine z začasnim prebivališčem v MOL-u, ki študirajo v Ljubljani in niso v delovnem razmerju.

Dodatne točke prinaša še bližina vrtca, vključevanje več otrok iz iste družine v vrtec, vključevanje starejših otrok ter vključevanje mlajših otrok, ki še niso dopolnili 11 mesecev.

Vsi vrtički odslej enaki
Mestni svetniki pa so sprejeli tudi odlok o urejanju in oddaji vrtičkov v zakup. Odlok predvideva oddajanje mestnih zemljišč za vrtičke na trajnih in začasnih lokacijah. Posamezno območje vrtičkov bo moralo imeti enotno funkcionalno in oblikovno zasnovo, enotno ograjo, urejena parkiranje in način ravnanja z odpadki, oskrbo z vodo in urejene sanitarije. Opremljeno bo lahko z lesenimi lopami ali zaboji za shranjevanje orodja in otroškim igriščem za potrebe območja.

T. K.