Stranka Jörga Haiderja je predlagala novo ureditev. Foto: EPA
Stranka Jörga Haiderja je predlagala novo ureditev. Foto: EPA
Dvojezične table
Brez dvojezičnih napisov bi po novem predlogu ostalo 28 krajev v 10 občinah. Foto: RTV SLO
Dvojezični napis
Škocjan od 26. junija ni več upravičen do dvojezičnih napisov. Foto: RTV SLO

Kraji pa morajo ležati v občinah, kjer je delež slovenskega prebivalstva več kot 15-odstoten. S tem predlogom bi novo topografsko ureditev pridobilo 28 krajev in 10 občin manj kot v predlogu avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla. O ureditvi dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem naj bi avstrijska vlada odločala v četrtek.

Hkrati pa predlog omogoča postavitev tabel v osmih krajih več, kot je to predvideno v formuli 15 plus 15, ki predvideva postavitev tabel v občinah s 15-odstotnim deležem manjšine v krajih z enakim odstotkom manjšine.

Po najnovejšem predlogu bi dvojezične napise dobile občine Bilčovs, Sele, Šentjakob ob Rožu, Pliberk, Železna Kapla - Bela, Bistrica nad Pliberkom, Globasnica in Žitara vas. Brez napisov pa bi ostale občine Žrelec, Bistrica v Rožu, Borovlje, Hodiše, Kotmara vas, Šmarjeta v Rožu, Dobrla vas, Galicija, Suha in Škocjan.

Enotna lista: Nihče nima pravice samovoljno spreminjati uveljavljenih sklepov
Na predlog se je že odzvala Enotna lista, ki zahteva sklic nujne seje Koordinacijskega odbora avstrijskih Slovencev in opozarja, da do seje nima nihče pravice spreminjati že uveljavljenih sklepov.

Namestnik koroškega deželnega glavarja in podpredsednik Haiderjevega BZOe-ja Martin Strutz od predstavnikov slovenske manjšine zahteva več mobilnosti, hrati pa opozarja, da Slovenci ne smejo izpustiti druge zgodovinske priložnosti in vztrajati pri Schüsslovem predlogu, ki predvideva postavitev dvojezičnih napisov v 158 krajih.

Avstrijska socialdemokratska stranka (SPOe) najnovejši predlog podpira, vodja poslanske skupine Josef Cap pa meni, da so pogajanja, dokler obstajata dva različna predloga, nepotrebna.

Odziv Narodnega sveta koroških Slovencev
Na odločitev avstrijskega ustavnega sodišča, da Škocjan zaradi zmanjšanja števila predstavnikov slovenske manjšine ni več upravičen do dvojezičnih napisov, so se odzvali v Narodnem svetu koroških slovencev (NSKS), kjer menijo, da je odločitev sodišča popolnoma nerazumljiva. Število pripadnikov slovenske manjšine pa naj bi se po besedah predsednika sveta Rudija Vouka v Škocjanu absolutno celo povečalo. Res pa je, da se je v zadnjih letih v občino preselilo precej nemškogovorečega prebivalstva, s tem pa se je zmanjšal delež Slovencev. NSKS je sporočil še, da ni pripravljen sprejeti najnovejšega predloga topografske ureditve.