Vladimir Smrtnik, predsednik Enotne liste, opozarja, da bi referendumi prinesli konflikt v občine. Foto: RTV SLO
Vladimir Smrtnik, predsednik Enotne liste, opozarja, da bi referendumi prinesli konflikt v občine. Foto: RTV SLO
Jörg Haider
Koroški deželni glavar je predlog avstrijskega kanclerja Schüssla označil za neustrezno rešitev. Foto: EPA
Dvojezične table
Predlog uredbe za dvojezično topografijo je Wolfgang Schüssel predstavil 11. maja. Foto: RTV SLO

Zveza koroških brambovcev je namreč napovedala izvedbo posvetovalnih referendumov v 18 občinah na avstrijskem Koroškem, s katerimi bi skušali izvedeti, ali je prebilstvo za uvedbo dvojezičnih tabel ali ne.

Na namero se je ostro odzvala slovenska stranka na avstrijskem Koroške, Enotna lista, ki meni, da o pravicah manjšine ni mogoče odločati z večinskim glasovanjem, občinski referendumi pa so dopustni le v zadevah, ki so v pristojnosti občin samih.

Zakonodaja glede manjšinjskih zadev pa je v jasni pristojnosti avstrijske zvezne ravni, poudarjajo v Enotni listi. Enotna lista je ob tem napovedala, da bo na nepristojnost občin za takšne referendume opozarjala v posameznih občinskih svetih, kjer bo zahtevala jasno upoštevanje zakonskih določil.

Haider uradno ne podpira Schüsslovega predloga
Koroški deželni glavar Jörg Haider je predstavil uradno stališče dežele Koroške do uredbe dvojezične topografije, ki jo predlaga avstrijski kancler Schüssel. Odklonilno stališče je pripravila deželna ustavna služba, upoštevali pa naj bi tudi mnenja županov posameznih občin.

Haider zatrjuje, da na pripravo mnenja ni vplival, prav tako pa za mnenje niso vprašali drugih političnih strank na Koroškem. Je pa Haider postavil določene zahteve glede ureditve vprašanja dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem. Določiti bi morali delež manjšinjskega prebivalstva, ki naj bi bil osnova za dvojezično topografijo. Potrebna bi bila pravna zahteva, da dvojezični napisi na krajevnih tablah ne pomenijo obveze za dvojezične napise na različnih javnih zgradbah. Haider hkrati zahteva odpravo zapostavljenosti enojezičnih učiteljev in dodaja, da dvojezičnost ne bi smela biti pogoj za zaposlitev v krajih z dvojezično topografsko ureditvijo.