Haider je v oglasih sporočil, da bo v prihodnjih dneh na avstrijskem Koroškem dvojezične table zamenjal z enojezičnimi, zraven pa pritrdil manjše table s slovenskim imenom. Ponekod je to že storil. Foto: RTV SLO
Haider je v oglasih sporočil, da bo v prihodnjih dneh na avstrijskem Koroškem dvojezične table zamenjal z enojezičnimi, zraven pa pritrdil manjše table s slovenskim imenom. Ponekod je to že storil. Foto: RTV SLO
Jörg Haider
Z zamenjavo krajevnih tabel bi manjšini po Haiderjevih besedah zagotovili status, ki jim pripada, od večine pa ne bi zahtevali preveč. Foto: EPA

Predsednik edine slovenske stranke na avstrijskem Koroškem, Enotne liste, Vladimir Smrtnik meni, da so oglasi in pisma z enakim pozivom, ki jih je Haider pošiljal v koroška gospodinjstva, nesprejemljivi in neopravičljivi, uporaba takih sredstev pa se mu zdi grozljiva in sramotna.

Enotna lista zato poziva vse, ki se čutijo zavezani pravni državi in človekovim pravicam, naj se jasno ogradijo od Haiderjevih početji.

Ustavni pravnik Heinz Mayer meni, da je oglas Jörga Haiderja, ki poziva k enojezični avstrijski Koroški, politična neumnost, ki je ne bi smeli jemati resno. Gre za politično geslo, ki je protiustavno. S tem, da je oglas v nasprotju z avstrijsko državno pogodbo, se strinja tudi strokovnjak za ustavno pravo Theo Öhlinger.

Socialdemokratska stranka in Zeleni so Haiderjeve oglase obsodili, vodja poslanske skupine socialdemokratske stranke v koroškem deželnem zboru Peter Kaiser pa je dodal, da gre za oškodovanje podobe dežele Koroške. Predsednik ljudske stranke na avstrijskem Koroškem Josef Martinz pa meni, da je Haiderjevo početje sramotno.

Odzvalo se je tudi slovensko zunanje ministrstvo
Na slovenskem zunanjem ministrstvu so nad oglasi, ki jih je dal objaviti koroški deželni glavar, začudeni in zaskrbljeni, saj je nedopustno, da v združeni Evropi enakopravnih držav in narodov nekateri lokalni politiki vprašanje položaja slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem zlorabljajo v predvolilne namene.

"Koroška bo enojezična"
Haider in njegova stranka Zavezništvo za prihodnost Avstrije je v nedeljo v koroških časnikih objavila oglase z napisom Koroška bo enojezična, s katerimi opozarjajo na Haiderjevo obljubo, da ne bo sprejel nobene rešitve vprašanja dvojezičnih napisov, s katero se ne bi strinjali prebivalci.