Če bi se razlil celoten naftni tovor, bi to povzročilo naravovarstveno katastrofo. Foto: EPA
Če bi se razlil celoten naftni tovor, bi to povzročilo naravovarstveno katastrofo. Foto: EPA

Tanker, ki je plul pod imenom MT Terra Nova, je zaradi slabega vremena v četrtek doživel brodolom, pri tem je umrl član posadke. Površina razlitja pa se je od četrtka povečala za trikrat. Po poročanju AFP je razlitje dolgo od 12 do 14 kilometrov. Gre za območje v Manilskem zalivu, ki ga tisoči ribičev vsakodnevno uporabljajo za ribolov, pomemben pa je tudi za turistično infrastrukturo.

Potapljači so pregledali trup ladje in zaznali "minimalno puščanje" iz ventilov, tiskovni predstavnik obalne straže pa je po potopu dejal, da razlitje "še ni alarmantno", in dodal, da se nafta razliva počasi.

Po navedbah obalne straže bi lahko v nedeljo začeli črpati nafto iz tankerja, hkrati pa so opozorili, da bi lahko, če bi se razlil celoten naftni tovor, to povzročilo naravovarstveno katastrofo.

Obalna straža trdi, da bi lahko črpanje razlite nafte trajalo najmanj en teden, po navedbah AFP-ja pa so bile filipinske oblasti pri podobnih dogodkih v preteklosti precej neuspešne.

Za nesrečo tankerja je bil kriv tajfun Gaemi, ki je terjal nekaj deset smrtnih žrtev.

Konec februarja lani je pred Filipini potonil tanker, ob tem pa se je ob obali pokrajine Oriental Mindoro, 160 kilometrov južno od glavnega mesta, razširil velik naftni madež. Okoljska nesreča je prizadela več kot 100.000 ljudi zaradi izgube vira za preživetje ali zdravstvenih težav.