Poslanci so končali redno majsko zasedanje. Foto: RTV Slo
Poslanci so končali redno majsko zasedanje. Foto: RTV Slo
Javna uprava je eden največjih delodajalcev v državi.
Javni uslužbenci bodo s 1. julijem dobili višje plače. Foto: RTV Slo
Ministri so odgovarjali že v ponedeljek.
Janša je odgovarjal na tri vprašanja iz opozicije in eno iz koalicije. Foto: RTV Slo
Anton Rop
Ropa je zanimalo, zakaj vlada kljub pomislekom mnogih vztraja pri sedanjem konceptu zakona o RTV-ju. Foto: RTV Slo

Proti kandidaturi je glasovalo 45 poslancev, podprlo jo je 19. Štakul pred tem ni dobil podpore tudi mandatno-volilne komisije, mandat pa se mu izteče 24. maja. Zaradi neizvolitve Štakula je svet RTV-ja za četrtek sklical izredno sejo, na kateri bodo imenovali vršilca dolžnosti generalnega direktorja.

Za študentsko novelo je glasovalo 67 poslancev, nobeden pa ni bil proti. S tem so odpravili obračunavanje akontacije na študentsko delo do 100.000 SIT na napotnico. Ker so se študenti z vlado dogovorili, da bodo druge predloge vključili v celovit predlog sprememb davčne zakonodaje, bo meja za opravljanje študentskega dela ostala 26 let. Opozicija je temu med razpravo sicer nasprotovala.

Podprli zakon o plačah v javnem sektorju
Poslanci so potrdili novelo zakona o plačah v javnem sektorju. S 1. junijem se bodo tako plače v javnem sektorju povečale za 2 odstotka. Z novim zakonom bodo omejene tudi najvišje plače v javni upravi, v namensko proračunsko postavko za odpravo plačnih nesorazmerij pa se bo letos vplačalo 0,5 odstotka. Novelo je podprlo 44 poslancev, 6 pa jih je bilo proti.

Živila ne bo krilo obvezno zavarovanje
Državni zbor je zavrnil novelo zakona o zdravstvenem varstvu. Novelo je predlagala skupina poslancev s prvopodpisano Cvetko Zalokar Oražem (LDS), predvidevala pa je, da bi se med pravice do zdravstvenih storitev iz obveznega zavarovanja uvrstila tudi živila, ki se uporabljajo za zdravljenje prirojenih presnovnih motenj.

Poslanci so sprejeli tudi zakon, s katerim se bo v roku dveh mesecev po njegovi uveljavitvi odpravil družbeni pravobranilec.

Imenovali nadzorni odbor Soda
Pred zaključkom rednega majskega zasedanja so imenovali še pet članov nadzornega odbora Soda, kjer bodo sedeli dva predstavnika SDS-a in po en predstavnik NSi-ja, SLS-a in SNS-a. LDS in SD v nadzornem odboru ne bosta zastopana.

Premier je odgovarjal poslancem
Premier Janez Janša je po vrnitvi z zasedanja Sveta Evrope v Varšavi odgovarjal na vprašanja poslancev.

Jelinčiča zanimali odnosi s Hrvaško
Zmago Jelinčič (SNS) je premierja vprašal, kako bo vlada ukrepala ob provokacijah Hrvaške pri Hotizi, v Piranskem zalivu ter na katerih izhodiščih bo delovala slovensko-hrvaška zgodovinska komisija. Janša je odgovoril, da mejo določa sporazum iz leta 1991, da pa ima pomanjkljivosti. DZ je sprejel deklaracijo o nedeljivosti zaliva, da pa je vlada v prejšnjih sestavah pristajala na operativno delitev zaliva. Janša je glede komisije dejal, da se mu sodelovanje politikov, kot to predlaga Jelinčič, ne zdi smiselno.

Kaj bo s koncesijami in privatizacijo zdravstva?
Bojana Kontiča (SD) je zanimalo, kaj meni o sproščenem podeljevanju koncesij na primarni ravni zdravstva in o privatizaciji bolnišnic. Janša se je strinjal, da je podeljevanje koncesij zapleteno. Poudaril je pomen zasebne prakse za večjo konkurenčnost in posledično večjo kakovost zdravstvenih storitev. Rešitve glede tega ni hotel prejudicirati.

Ropa zanimal RTV-zakon
Anton Rop (LDS) je Janšo vprašal, zakaj še vedno vztraja pri sedanjem konceptu zakona o RTV-ju, čeprav je glede tega mnogo pomislekov. Janša je ponovil, da hočejo stanje na RTV-ju izboljšati, glede odločanja o sestavi programskega sveta pa je za njega DZ dovolj kompetenten. Janša je še pojasnil, da so se pri oblikovanju zakona zgledovali po državah z daljšo demokratično tracijo, "kjer na osrednjih poročilih ne preštevajo vsake bombe, ki poči v Iraku, ampak so zelo pozorni do domačega dogajanja".

Koalicijski poslanec o zaposlovanju v državni upravi
Poslanec SDS-a Jože Tanko je premierja povprašal o zaposlovanju v državni upravi ter o letnem zmanjševanju zaposlenih v njej. Janša je dejal, da se bo število zaposlenih v državni upravi v skladu z nedavno sprejetim kadrovskim načrtom prvič zmanjšalo in ne povečalo. Pojasnil je še, da se je v prejšnjem mandatu število povečalo tudi na račun dodatnega zaposlovanja v policiji in vojski.


Iz DeSUS-a so sporočili, da se petkove izredne seje ne bodo udeležili. Več tukaj.