Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Aprila so se za en plačni razred dvignile plače tudi drugim zaposlenim v javnem sektorju.

Sodniki, ki so se pritožili, sicer po pisanju Dnevnika sodnemu svetu predlagajo, da pritožbeni postopek prekine oziroma zadrži do odločitve ustavnega sodišča, ki že dlje časa odloča o primernosti višine sodniških plač, ali pa do sprejetja nove zakonodaje, ki bo uredila sodniške plače.

Člani sodnega sveta so soglasno sprejeli sklep, da bodo odločanje o pritožbah nadaljevali po odločitvi ustavnega sodišča, ki ga bodo tudi seznanili z vloženimi pritožbami. Od ustavnega sodišča pričakujejo čimprejšnjo odločitev in pojasnila glede časovnega poteka reševanja zadeve, še piše časopis.

Sodniki sicer opozarjajo, da niso upravičeni do dodatkov, kot je na primer dodatek za nezdružljivost funkcije. Prepričani so, da naj bi s tem država kršila načela delitve oblasti, neodvisnosti sodstva in enakosti pred zakonom.

Še čakajo tudi na začasni dodatek

V ozadju vlaganja pritožb po informacijah Dnevnika ne stoji nobeno formalno združenje, po mnenju nekaterih njihovih sogovornikov iz sodniških vrst pa naj bi šlo predvsem za simbolno dejanje opozarjanja na plačna nesorazmerja med funkcionarskimi plačami.

Sodniki in tožilci sicer nadaljujejo pogajanja z ministrstvom za javno upravo. Pri sodnem svetu pa prav tako še niso obupali nad začasnim dodatkom, ki ga je pred meseci napovedal premier Robert Golob.