Pomemben vir  za omilitev stroškov šolanja v mnogih družinah so različne štipendije. Foto: BoBo
Pomemben vir za omilitev stroškov šolanja v mnogih družinah so različne štipendije. Foto: BoBo

Največ podeljenih štipendij je še zmeraj državnih. Na centre za socialno delo je že prispelo veliko vlog. Čeprav večjih sprememb ni, vlagatelje zanima predvsem cenzus za pridobitev štipendije.

"Trenutno je še vedno enak cenzus, 53 odstotkov povprečne neto plače, ki trenutno znaša 528,42 evra na družinskega člana," je povedala Dajana Voh iz Centra za socialno delo Maribor.

Posebni roki za oddajo vlog pri državnih štipendijah ne veljajo. Državne štipendije pa je zdaj mogoče prejemati hkrati s kadrovsko štipendijo, štipendijo za deficitarne poklice, štipendijami Ad futura za študijske obiske in za sodelovanje na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja.

Edina štipendija, ki je ni mogoče kombinirati z državno, je Zoisova. Največ sprememb je prav na področju teh štipendij. Ob splošnih pogojih, ki se nanašajo med drugimi na državljanstvo in prebivališče, je za pridobitev potrebno tako izkazovanje izjemnih dosežkov kot tudi uspeh oziroma ocena.

Potrdila o nadarjenosti ni več treba priložiti, športni dosežki pa se tudi ne štejejo več med izjemne dosežke. Pogoji so se tako dokaj zaostrili.

"Lani je bilo za nove štipendiste na voljo 2,1 milijona evrov, letos pa 2,5 milijona. Torej je letos na voljo več sredstev. Takšen način podeljevanja dejansko omogoča, da sredstva pridobijo tisti najboljši," je o tem, ali je namen zmanjšati število upravičencev, pojasnila Darinka Trček iz Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije. Skrajni rok za oddajo vlog za Zoisove štipendije je za dijake 5. september, za študente pa 8. oktober.

Jasmina Godec, Radio Slovenija