Rupel si želi mirne ureditve spora glede tabel. Foto: RTV SLO
Rupel si želi mirne ureditve spora glede tabel. Foto: RTV SLO
Franc Jožef Smrtnik med protestom
Smrtnik se je priklenil na napis. Foto: RTV SLO

Minister Rupel je v pismu Plassnikovi zapisal, da so dejanja, kot je poteza voditelja koroških Slovencev Franca Jožefa Smrtnika, ki se je v protest proti ogrožanju jezikovne identitete privezal na obcestno tablo, nepotrebne.

Ministrico, ki jo je spomnil na pomen pravic manjšin, je pozval, da s skupnimi močmi naredita vse za ureditev stanja.

Smrtnik s priklenitvijo ovira odstranitev
V sredo zvečer so odstranili eno tablo v kraju Bela v občini Železna Kapla, medtem ko odstranitev druge preprečuje predstavnik te stranke v občinskem svetu, Franc Jožef Smrtnik, ki se je nanjo privezal.

Koroški deželni glavar Jörg Haider je v ponedeljek sporočil, da ne bo pustil postaviti dvojezičnega napisa v tem kraju in bo razveljavil odlok občinskega sveta. Dejal je še, da na avstrijskem Koroškem ne bo nobenega novega dvojezičnega napisa, če ni pravno predvideno.

Ovadba proti Haiderju
Proti Haiderju je Smrtnik, Narodni svet Koroških Slovencev (NSKS) in nekaj vaščanov Bele na sodišču v Celovcu vložilo kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja, zaupanja, prestavitve mejnih znakov in hudega poškodovanja tuje stvari.

NSKS je pozval deželno vlado, naj reagira na dogodke, ter ministra za promet Huberta Gorbacha, naj odredi ponovno postavitev tabel.