Rupel meni, da je Slovenija kot naslednica ADP-ja zaščitnica slovenske manjšine. To dejstvo po njegovih besedah ne bo izpostavljeno nobenemu dvomu. Foto: EPA
Rupel meni, da je Slovenija kot naslednica ADP-ja zaščitnica slovenske manjšine. To dejstvo po njegovih besedah ne bo izpostavljeno nobenemu dvomu. Foto: EPA
Napisi na avstrijskem Koroškem
141 dvojezičnih napisov je po mnenju LDS-a odločno premalo. Foto: RTV SLO

Skrajni čas je, da odgovornost za zunanjo politiko prevzame predsednik vlade, sicer se to ne bo končalo dobro.

Predsednik LDS-a, Jelko Kacin
Koroški deželni glavar Jörg Haider
Po Šturmovem mnenju koroški deželni glavar Jörg Haider manjšinsko problematiko namerno politizira. Foto: RTV SLO
Jelko Kacin, predsednik LDS-a
Kacin meni, da je nastopil skrajni trenutek, da predsednik vlade prevzame odgovornost za zunanjo politiko. Foto: RTV SLO

Vodja LDS-a Jelko Kacin je kritiziral politiko zunanjega ministra Dimitrija Rupla glede odnosov z Avstrijo, Italijo in s Hrvaško. Kacin meni, da je ministrova najhujša napaka podpiranje dogovora o dvojezični topografiji na avstrijskem Koroškem, ki naj bi pomenila spremembo Avstrijske državne pogodbe. Ruplu je tako po njegovem mnenju uspelo razbiti enotnost slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Zunanji minister je dejal še, da pogodba za zdaj ni popolnoma uresničena, se pa k temu počasi približujejo. V oddaji Odmevi na RTV Slovenija je zunanji minister dejal, da je Avstrijska državne pogodbe ni moč izpodbijati, drugačna namigovanja pa označil za potegavščine.

Rupel se bo v sredo srečal s predstavniki vseh manjšinjskih organizacij, ki, podobno kot slovenska politika, do avstrijskega predloga nimajo enotnega stališča.

Se obeta tudi interpelacija?
Kacin je napovedal, da je od odziva predsednika vlade Janeza Janše na omenjeno temo odvisno, ali se bodo v LDS-u morda odločili tudi za interpelacijo zunanjega ministra.

Kacin se je vprašal še, kako je mogoče, da imata koalicijski stranki SDS in SLS tako različni stališči do vprašanja dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem. Prva, katere član je tudi minister Rupel, namreč dogovor ocenjuje kot "korak v pravo smer", druga pa meni, da je to korak v napačno smer. Pri tako pomembnem vprašanju je po njegovem mnenju nujno tudi posvetovanje z opozicijo, ne le znotraj koalicije, čeprav tudi tega, kot kaže, ni bilo.

Ker gre za strateške suverenosti Slovenije, bo Kacin predsedniku vlade Janši pisno predlagal sklic seje odbora DZ-ja za zunanjo politiko in sklic izredne seje DZ-ja.

Poziv k poenotenju manjšine
Nekdanja predsednika organizacij koroških Slovencev glede krajevnih tabel pozivata h koordinaciji in k poenotenju znotraj manjšine. Feliks Wieser in Nanti Olip, nekdanja predsednika Zveze slovenskih organizacij in narodnega sveta koroških Slovencev, menita, da so stališča manjšinskih organizacij nasprotujoča, pozivata k uveljavitvi Avstrijske državne pogodbe.

Šturm proti pretiravanju
Predsednik Zveze slovenskih organizacij Marjan Šturm meni, da se dvojezičnim tablam na avstrijskem Koroškem pripisuje prevelik pomen.

Dvojezični topografiji priznava določeno simboliko, ki pa jo precenjujejo njeni zagovorniki in nasprotniki. Zaplete je povzročila politizacija teme, še zlasti napadi deželnega glavarja Jörga Haiderja na ustavno sodišče, je Šturm komentiral za avstrijski časopis Die Presse.

Ureditev s široko podporo
O dogovoru avstrijske vlade za ureditev dvojezične topografije je menil, da obstaja širok konsenz, da so bili pripravljeni močno popustiti. Upa, da bo to pripomoglo k pomiritvi v deželi.

Šturm je dejavno sodeloval pri pripravi nove ureditve, ki sta jo sprejeli avstrijski vladni stranki in ki predvideva postavitev 141 dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem do konca leta 2009. Napisi bodo postavljeni v občinah z najmanj 15-odstotnim deležem slovenske manjšine in v njih v krajih, kjer živi vsaj 10 odstotkov Slovencev. Dogovor bo stopil v veljavo, če ga potrdi avstrijski parlament z dvotretjinsko večino.

Skrajni čas je, da odgovornost za zunanjo politiko prevzame predsednik vlade, sicer se to ne bo končalo dobro.

Predsednik LDS-a, Jelko Kacin